• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mostar: Na Partizanskom groblju napadnuti studenti

Autor mondo.ba

Studenti iz BiH, Hrvatske i Srbije napadnuti su danas na Partizanskom groblju u Mostaru.

 Mostar: Na Partizanskom groblju napadnuti studenti Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Studenti iz Hrvatske ispričali su hrvatski portal za "Indeks" da su ih napali navijači Fudbalskog kluba "Zrinjski" i povrijedili vodiča i jednog studenta.

Jedna studentkinja je rekla da su ih okružili i vrijeđali "govoreći da Mostar nikada neće biti ujedinjen i da ćemo zapamtiti ovaj dan kad smo došli".

Ona je dodala da je vodič pomenuo da kad su godišnjice navijači "Zrinjskog", čije udruženje je odmah ispod groblja, prave nerede i policija dolazi da obezbijedi ljude koji dolaze odati počast žrtvama.

"Kad smo se spuštali, to nas je i zateklo. Dvadesetak maskiranih fantomkama, šalovima i kapama navijača su nas napali. Jedan momak udaren je u lice. Drugi momak udaren je nakon što im je, dozivajući ih imenom, doviknuo `Šta to radite, oni su sa nama u okviru fakulteta?`. Studenti su iz Hrvatske, BiH i Srbije, mi smo iz Splita. Došli smo na konferenciju o mostovima u organizaciji studenata Građevinskog fakulteta u Mostaru. Danas smo išli razgledati grad, te su nas odveli na Partizansko spomen-groblje", rekla je studentkinja.

Prema njenim riječima, i policija koja je došla na lice mjesta bila je veoma neugodna i neprofesionalna prema napadnutim studentima.

U blizini Partizanskog spomen-groblja u Mostaru danas su napadnuti i članovi Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) koji su došli da polože cvijeće povodom 25. novembra, koji se u Federaciji BiH obilježava kao "dan državnosti", potvrđeno je u MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Grupa građana je posjetila Partizansko groblje, nenajavljena policiji. Grupa mladića ili huligana, ne znam kako da ih nazovem, su ih napali. Policija je došla i reagovala, ispratila ih i traga za počiniocima. Povrijeđenih nije bilo", rekao je portparol kantonalnog MUP-a Ljudevit Marić.

Partizansko groblje u Mostaru izgrađeno je 1965. godine u čast svim Mostarcima poginulima u NOB-u. Izgradio ga je arhitekt Bogdan Bogdanović, u vremenu obnove i rekonstrukcije koja je nastupila nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Spomen-groblje je jedan od simbola grada, površine 5.000 metara kvadratnih, preko šest nepravilnih terasa. Groblje ima 810 nadgrobnih ploča, a za gradnju su upotrijebljene kamene ploče koje su skinute sa starih i uništenih kamenih kuća.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru proglašeno je nacionalnim spomenikom BiH. Trenutno je devastirano i u jako lošem stanju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE