Društvo

Borba protiv korone: Srpska na medicinska sredstva potrošila 60 miliona KM

Autor MONDO/Brankica Spasenić

Republika Srpska je u ovoj godini na medicinska sredstva potrošila oko 60 miliona maraka, potvrdila je za Mondo ministarka finansija RS Zora Vidović.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ona je govoreći za naš portal o trenutnim prihodima i potrošnji iz budžeta, precizirala da je prošla godina završena sa suficitom, ali da je u ovoj, zbog aktuelnih dešavanja u vezi sa korona virusom, evidentan pad prihoda.

"Prošlu godinu smo završili sa 77 miliona КM suficita i taj novac nam je poslužio u ovom periodu, ali treba imati u vidu da smo za medicinska sredstva već potrošili 60 miliona KM", kazala je Vidović.

Među najvećim investicijama je svakako kupovina pokretne bolnice iz Njemačke, kao i medicinskih sredstava i opreme iz Kine.

Kao što smo ranije pisali, početkom aprila u Srpsku je stigao avion sa pokretnom bolnicom od 500 bolničkih kreveta i svom pratećom opremom na površini od 6.000 kvadratnih metara. Vlada Republike Srpske izdvojila je tri miliona i 650 hiljada KM za njenu nabavku .

Takođe, sredinom aprila u Banjaluku je stigao i kontigent iz Kine sa medicinskom opremom koju je Vlada Republike Srpske kupila za zdravstveni sistem s ciljem sprečavnja širenja virusa korona.

U tih 55 tona opreme iz Kine uključene su maske, viziri, rukavice, respiratori i sve drugo što je potrebno zdravstvu, a kao što je tom prilikom najavio premijer RS Radovan Višković, “ zdravstveni sektor više neće  zavisiti ni od koga“.

U međuvremenu, izdvajana su i značajna sredstva za druge pojedinačne stavke, te je tako, između ostalog, sredinom marta Vlada Republike Srpske uplatila  četiri miliona maraka Institutu za javno zdravstvo RS za nabavku respiratora, milion komada maski i 30.000 zaštitnih odijela.