• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sijarto u Banjaluci: Srpska uvijek može da računa na Mađarsku

Autor mondo.ba/SRNA

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto doputovao je danas u Banjaluku zajedno sa paketom pomoći koji je ova zemlja uputila Republici Srpskoj.

 Sijarto u Banjaluci: Srpska uvijek može da računa na Mađarsku Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto izrazio je nadu da će pomoć u medicinskoj zaštitinoj opremi, koja je danas stigla na banjalučki aerodrom, pomoći Republici Srpskoj u borbi sa vanrednim okolnostima koje je izazvala epidemija virusa korona.

Sijarto je istakao da je rukovodstvu Mađarske jasno da se i region zapadnog Balkana nalazi pred velikim izazovima kao i Centralna Evropa, te da nije bilo upitno da će se Mađarska odazvati pozivu Republike Srpske za pomoć.

"Nama su pomogli prijatelji, a pošto ste vi naši prijatelji, kada ste nam se obratili za pomoć bilo je za nas potpuno evidentno da ćemo vam je pružiti", rekao je Sijarto novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

On je Dodiku i rukovodstu Srpske poželio sreću u daljoj borbi protiv epidemije virusa korona.

"Svojom današnjom posjetom želio sam da izrazim poštovanje koje Mađarska ukazuje Republici Srpskoj i njenim građanima. Nadamo se da će zaposleni u vašem zdravstvenom sistemu uspješno koristiti zaštitnu opremu koju smo danas donijeli", rekao je Sijarto.

On je poručio da Republika Srpska može da računa na Mađarsku koja će joj biti od pomoći u svemu što može i u budućnosti.

"Poštovaćemo vaše odluke i smatramo da nemamo, niti ćemo imati prava da se miješamo u unutrašnja pitanja Republike Srpske", rekao je Sijarto.

Govoreći o situaciji u vezi sa virusom korona u Mađarskoj, Sijarto je naveo da ova zemlja paralelno tretira i zdravstvena i ekonomska pitanja, te da je zdravstveni sistem Mađarske spreman.

"U funkciji je vazdušni most između Mađarske i Kine i tim putem nam stiže velika količina opreme. Izgradili smo i plan za oživljavanje ekonomije i to je do sada neviđen plan u istoriji mađarske ekonomije", rekao je Sijarto.

On je naveo da taj ekonomski plan obuhvata 18 odsto BDP-a Mađarske, što znači da će se preduzećima pružiti krediti i poreske povlastice.

Na banjalučki aerodrom sletio je avion sa medicinskom pomoći iz Mađarske koja će poslužiti Republici Srpskoj u borbi protiv virusa korona. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE