Nabavka respitatora u RS

Firma "Medietik": Respiratore smo kupili po tržišnoj cijeni

Autori mondo.ba SRNA

Svi respiratori i ventilatori za intezivnu njegu U Republici Srpskoj nabavljani su po tadašnjim tržišnim cijenama a specifikaciju respiratora dala je struka, stručni ljekari u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, rečeno je Srni u preduzeću "Medietik".

Izvor: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Iz ovog preduzeća kategorično su odbacili zlonamjerne i netačne tvrdnje predstavnika PDP-a koji pokušavaju da prikupe jeftine političke poene, iznoseći neistine da su respiratori i ventilatori za intezivnu njegu nabavljani po jednoj a isporučeni po tri puta skupljoj cijeni.

Iz preduzeća "Medietik" podsjećaju javnost da su respiratori i ventilatori za Republiku Srpsku nabavljani u jeku pandemije virusa korona u svijetu, kada su bili otežani distributivni kanali a pojedine države su jednostavno vršile zaplijene aviona sa medicinskom opremom ako bi se avion našao na njihovoj teritoriji da bi za sebe zadržali medicinsku opremu.

Iz ovog preduzeća su pojasnila da je nabavna cijena respiratora bila 59.500 evra, bez troškova uvoza, špedicije i transporta do samog odredišta, dok je prodajna cijena bila 134.455 KM, jer je ovo preduzeće platilo uvoznu špediciju i manipulativne troškove.

"Ukoliko pojedinci i pojedini mediji i dalje budu objavljivali netačne navode u vezi sa našim preduzećem bićemo prinuđeni da zaštitu zatražimo na sudu, jer nećemo dozvoliti da plasiranjem neistina u javnosti pokušavaju da srozavaju ugled naše kuće", poručili su iz ovog preduzeća.

PDP: Priznanje FZO i "pljačka budžeta"

Partija demokratskog progresa oglasila se i jutros nazivajući nabavku respiratora ''pljačkom budžeta.''

"Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potvrdio je navode PDP-a da je istina da su platili pedeset respiratora po cijeni od 157312 KM po komadu, odnosno 7,8 miliona KM u ukupnom iznosu, tako da ostaje samo jedno pitanje – ko je odgovoran za još jednu pljačku budžeta i naroda Republike Srpske?," rekla je portparol PDP Anja Petrović.

Ona smatra bespredmetnim pokušaje iz SNSD-a da opravdaju postupak kupovine respiratora po skoro tri puta većoj cijeni od nabavne.

"Po običaju, štiteći svoje šefove, pojedinci iz SNSD se prave da ništa ne razumiju i pokušajima uvreda bi da skrenu pažnju sa činjenice da je neko iskoristio kriznu situaciju i dok su ljudi bili zatvoreni u kućama i bogatio se na račun naroda. Nespretni pokušaji objašnjenja iz te stranke da je kupovina respiratora za skoro 8 miliona KM normalna, dovode u sumnju da SNSD jasno podržava ovaj neviđeni kriminal“, zaključuje Petrović.

Ona ističe da PDP neće odustati od insistiranja da se istraže i utvrde sve činjenice vezane za ovu, ali i sve druge javne nabavke i direktne sporazume nastale tokom vanredne situacije i stanja.