Politika

Vučić o dešavanjima u BiH: "Plašim se da potezi vode ka ukidanju Republike Srpske"

Autor Vesna Kerkez

Predsjednik Srbije gostuje na televiziji Prva.

Izvor: Printscreen/TV PRVA

Na početku razgovora, predsjednik Srbije se osvrnuo na skorašnja dešavanja u Bosni i Hercegovini.

On je komentarisao izjave određenih političara u BiH na račun Republike Srpske, odnosno mogućnost da se njena ovlašćenja ospore.

"Za to se pitaju tri konstituivna naroda i dva entiteta, ne previše predsjednik Srbije. Samo bih rekao da mora da postoji konsenzus, ali se plašim da pritisak vodi u drugom smjeru. Vodi ka tome za suštinsko smanjenje kompetencije vlasti Republike Srpske. Oni će reći da nisu za ukidanje, poslije ćemo doći do toga da ipak jesu. Suštinski je da se Republici Srpskoj oduzmu ovlašćenja kako bi BiH bila funkcionalna država a da Republika Srpska nema značajna entitetska ovlašćenja koja je dobila u Dejtonu za koja se srpski narod borio i izborio" poručio je predsjednik Vučić.

On je rekao da postoji pritisak mnogo zemalja i različitih političkih činilaca da se promijeni ustav BiH kako bi se, kaže, uspostavilo navodno građansko društvo, a zapravo je cilj da se u BiH oduzmu ovlašćenja Republici Srpskoj, pa i Federaciji BiH, ali pre svega Srpskoj.

"Šta se iza brijega valja niko vam ne govori već kažu napravićemo divnu i funkcionalnu državu, a naravno tu podrazumijevaju da Srpske više ne bude" rekao je Vučić. 

"SRBIJA NEĆE UĆI U NATO"

Vučić je istakao da Srbija neće ući u NATO zato što je vojno neutralna zemlja. "Mislim da je to najbolja pozicija, da sami čuvamo svoju zemlju, nebo i svoj narod i nastavićemo da se tako ponašamo", istakao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije ističe da je cela suština upravo u tome da se razvlaste i Federacija BiH i Republika Srpska, da bi sve bilo na centralnom nivou, pošto po popisu iz 2013. Bošnjaci su po prvi put apsolutna većina sa 51 odsto.

On je istakao da je najvažnije da sačuvamo mir.

"Nikada nisam dozvolio sebi da ne istaknemo značaj teritorijalnog integriteta BiH, mi poštujemo Dejtonski sporazum", rekao je Vučić.

"Trudio sam se svih ovih osam godina i dao sve od sebe da ne odgovorim na desetine uvreda, kleveta, od toga kako sam snajperom gađao i ubijao nekoga po Sarajevu do toga kako su se šalili sa mnom u Srebrenici kad su htjeli da me ubiju. Ja ne mislim da je njihova pozicija lagodna. Oni su na teritoriji BiH jedini koji su stradali više od Srba, moramo da razumijemo zašto su nezadovoljni i šta oni traže i šta očekuju."

Vučić je istakao da se Srbija nikada nije uplitala ni u unutrašnje stvari Crne Gore.

"Jedino što smo tražili je da Srbi imaju elementarna prava", dodao je.

Predsednik Srbije je rekao da se priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije neće dogoditi dok je on predsjednik.

"Do aprila 2022. godine, kada su izbori za predsjednika Srbije, to se neće dogoditi, a poslije ćemo vidjeti", istakao je Vučić.

(Mondo)