Opozicionari o izbornom zakonu

Opozicija Srpske za asimetriju, iz FBiH ne prihvataju

Autor Vesna Kerkez

"Podržali bismo i asimetričan pristup prema kojem bi u Republici Srpskoj član Predsjedništva BiH bio biran direktno, a u Federaciji BiH posredno", kaže Šarović.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Lideri opozicionih stranaka iz Republike Srpske Mirko Šarović (SDS) i Branislav Borenović (PDP) imaju slične stavove kada je riječ o Izbornom zakonu i podržali bi asimetričan pristup, dok lideri stranaka iz Federacije BiH tvrde da se njihov prijedlog ne bi dopao HDZ-u i SDA, ali ga nisu otkrili.

Nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metjuom Palmerom, izvršnim direktorom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Angelinom Ajhorst i predstavnicima opozicije u BiH, Šarović je rekao da je za SDS prihvatljiv neposredan izbor članova Predsjedništva BiH.

Podržali bi, dodao je, i asimetričan pristup prema kojem bi u Republici Srpskoj član Predsjedništva BiH bio biran direktno, a u Federaciji BiH posredno.

"Smatramo da to ima smisla jer već imamo asimetričan sistem kod izbora predsjednika Republike Srpske i predsjednika FBiH što ukazuje da je moguće i kada je u pitanju član Predsjedništva BiH s tim da bi se izbrisala odrednica o nacionalnoj pripadnosti u Ustavu BiH", rekao je Šarović i dodao da "asimetričan model ima najviše šansi za uspjeh".

Borenović je istakao da bi se prema tom modelu na direktan način birao član Predsjedništva iz Republike Srpske, a na indirektan način - kroz Parlament FBiH ili parlament BiH - druga druga dva člana.

"Nema konkretnog prijedloga i u zabludi smo ako mislimo da će vladajuća koalicija donijeti odgovarajuće rješenje", smatra Borenović i tvrdi da "SNSD, HDZ i SDA opstruišu i rad u Interesornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona".

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić rekao je novinarima kako nije u redu da SDA i HDZ od 1990. godine vežu zastave, a da onda odgovornost za izmjene Izbornog zakona prebacuju na opoziciju.

"Dobra vijest je da su Brisel i Vašington veoma raspoloženi da pomognu BiH i mi smo zaista dobronamjerni asistenti koji žele iskoristiti ovaj tajming, da BiH dobije pošten Izborni zakon i da izbori budu pošteni", rekao je Radončić koji tvrdi da je Izetbegović poznat po nerealnim očekivanjima.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je poslije sastanka, koji je održan u američkoj Ambasadi, da su iznijeli stavove i da su u međuvremenu uspjeli vidjeti da Izetbegović prihvata sve ono što opozicija prihvati i dogovori.

"Govorim u ime SDP-a BiH, mi prihvatamo da pričamo o oba rješenja - da li direktni izbor ili indirektni, ali ne prihvatamo asimetrična rješenja", istakao je Nikšić.

Ajhorst je rekla da SAD i EU žele da ohrabre sve političke aktere u BiH da konačno počnu da rade na svim važnim temama, te dodala da su imali izuzetno dobar dijalog i čuli dosta ohrabrujućih poruka.

Zvaničnici međunarodne zajednice sutra će razgovarati u odvojenim susretima sa članovima Predsjedništva, a održaće i zajednički sastanak sa njima.

(Srna)