Saopštenje

BHRT: Prenos Komšićevog govora prekinut zbog Bajdenove pres konferencije

Autor Željko Svitlica

Iz BHRT je pojašnjeno zašto je došlo do prekida prenosa govora koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, držao u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Izvor: JUSTIN LANE/EPA

''Lajv'' prenos je u jednom trenutku prekinut, dok je Komšić govorio o izbornom zakonu u BiH.

"Planirano je da govor predsjedavajućeg Komšića bude emitiran u okviru emisije BHT1 uživo. U realiziranju prenosa preuziman je signal direktnog kanala agencije Asošiejted pres (AP), ali je nakon nekoliko minuta govor predsjedavajućeg Komšića prebačen na drugi kanal AP (pod nazivom “live choice kanal”), a u kanalu gdje je do tada emitovano obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništava BiH Željka Komšića, planirana je pres konferencija predsjednika SAD-a Džozefa Bajdena, što se dijelom moglo i vidjeti prije prekida prenosa u programu BHT1," objašnjavaju iz BHRT.

Navode da BHRT nema pristup drugom kanalu AP na kojem je nastavljen prenos Komšićevog izlaganja i zbog toga nisu mogli nastaviti s prenosom obraćanja.

"Kompletan snimak obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića možete pogledati na web portalu BHRT-a. Snimak cjelokupnog obraćanja smo naknadno preuzeli sa portala UN-a. Ovom prilikom želimo naglasiti da ne postoji nijedan drugi razlog zbog čega bi u programu BHT1 bio prekinut prenos govora predsjedavajućeg Komšića sa Generalne skupštine UN-a," saopšteno je iz BHRT uz izvinjenje gledaocima.