Politika

SANU odgovorila Zvizdiću: Groteskne laži o instrukcijama Dodiku

Autor Željko Svitlica

Izvršni odbor Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) ocijenio je kao "grotesknu laž i patološku konstrukciju" navode predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denisa Zvizdića o navodnim instrukcijama Memoranduma SANU Miloradu Dodiku.

Izvor: YouTube/Screenshot

Izvršni odbor Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) ocijenio je kao "grotesknu laž i patološku konstrukciju" navode predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denisa Zvizdića o navodnim instrukcijam Memoranduma SANU kojih se, prema njegovim tvrdnjama, pridržava srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Izvršni odbor SANU odgovorno izjavljuje da je reč o grotesknoj laži i patološkoj konstrukciji koja nema nikakve osnove u djelovanju SANU, ali je na liniji tvrdnji o postojanju Memoranduma SANU dva, tri… i tako unedogled", saopšteno je iz SANU.

Iz SANU su naveli da neko o "instrukcijama" sve zna, dok Izvršni odbor SANU ne zna ništa.

"Verovatno stoga što je prosta istina da one jednostavno ne postoje. Šta više, takvih sedam Zvizdićevih `instrukcija` nema ni u tekstu proskribovanog nacrta `Memoranduma` iz 1986. godine. Kojim snagama je posle toliko godina potreban novi Protokol Sionskih mudraca ne želimo ni da nagađamo", saopšteno je iz SANU.

U saopštenju je naglašeno da su stavovi i djelovanje SANU u potpunoj suprotnosti sa željama onih koji ovakve laži šire.

"Međutim, gledano upravo kroz odgovarajuće iskustvo SANU, dugo tri i po decenije, bojimo se da preko ovakvih incidenata niko ne sme olako da prelazi", zaključeno je u saopštenju.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić objavio je na N1 navodnih sedam tačaka instrukcije Memoranduma SANU, kojih se, prema njegovim tvrdnjama pridržava srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.