Politika

Detalji američkih sankcija: Šta pripisuju Miloradu Dodiku?

Autor Željko Svitlica

U obrazloženju sankcija navodi se da je Dodik na novoj američkoj crnoj listi zbog potkopavanja stabilnosti, zbog korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Dodik je podrivao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokretajući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska. Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podjele odražava njegove napore da dvrati pažnju od koruptivnih aktivnosti. Zajedno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, rizikujući time širu regionalnu nestabilnost", navodi se u obrazloženju ministarstva finansija.

U Vašingtonu smatraju da Dodik ugrožava Dejtonski mirovni sporazum, da je motivisan vlastitim interesom, da ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine i cijelog regiona, kako je naveo podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brajan E. Nelson.

Navodi se da Sjedinjene Države neće oklijevati da djeluju protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućavaju i olakšavaju takvo ponašanje.

Prema mišljenju američkog ministarstva Dodik preduzimao akcije u pravcu jednostranog prenosa nadležnosti države, diskreditovao "međunarodno imenovanog visokog predstavnika" za BiH i sastav Ustavnog suda BiH.

"Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske grupe u BiH, dodatno sijući podjele", smatraju u Vašingtonu.

"Dodik se takođe smatra odgovornim ili saučesnikom u korupciji vezanoj za Zapadni Balkan, ili direktno ili indirektno angažovanje u njoj. Uspostavio je klijentelističku mrežu u BiH od koje imaju koristi on i njegovi saradnici".

Navode da je Dodik ugovore o poslovima sa Vladom i monopol "omogućio direktnim bliskim poslovnim saradnicima. Bavio se podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu građana u Republici Srpskoj".