• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vašington uveo sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Sjedinjene Američke Države u proširenoj listi sankcija zbog aktivnosti koje se povezuju s korupcijom navode srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodik i banjalučku Alternativnu televiziju.

 Vašington uveo sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji Izvor: Screenshot

Ministarstvo finansija SAD je u decembru objavilo proširenu listu sankcionisanih osoba i kompanija iz Srbije, Hrvatske, "Kosova" i Bugarske, a koje se povezuju s korupcijom i drugim nezakonitim aktivnostima, a u junu je iz Bijele kuće najavljeno da će lista biti proširena, što je danas i učinjeno.

Na ažuriranoj listi sankcije su uvedene Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, zbog, kako se navodi ''povezanosti s Dodikom".

"ATV, medij sa sjedištem u Banjaluci, u privatnom je vlasništvu kompanije koja je usko povezana s Dodikovom porodicom. Međutim, sam Dodik vrši kontrolu nad ATV-om iz sjene, a politički osjetljive teme zahtijevaju upravo njegovo odobrenje. Dodik je kupio ATV kako bi svjesno unaprijedio vlastitu agendu koja uključuje napore da se ocrne druge političke ličnosti te da popravi svoj javni imidž. ".

Navodi se i da je novac iz javnih preduzeća preusmjeravan u ATV.

Šta podrazumijevaju sankcije Amerikanaca Dodiku?

Nove sankcije podrazumijevaju blokadu imovine i bankovnih računa.

"Kao rezultat današnjeg djelovanja, sva imovina i prava na imovinu pojedinca i subjekta koji su gore navedeni, a koji se nalaze u SAD ili ih posjeduje ili kontroliše državljanin SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC (Office of Foreign Assets Control - tijelo ministarstva finansija). Pored toga, svi subjekti koji su direktno ili indirektno u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, u iznosu od 50 posto ili više, također bivaju blokiran", saopšteno je.

Dodaje se da su generalno zabranjene sve transakcije koje obavljaju državljani SAD, ili unutar Sjedinjenih Američkih Država (ili u tranzitu kroz Sjedinjene Američke Države), a koje uključuju bilo koju imovinu ili pravo na imovinu osoba stavljenih na listu ili blokiranih na drugi način, osim ako OFAC nije izdao generalnu ili konkretnu dozvolu, ili izuzeće od ove zabrane.

"Zabrane se odnose na davanje doprinosa ili obezbjeđivanje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist svake blokirane osobe, ili primanje bilo kojeg doprinosa ili sredstava, dobara ili usluga od takve osobe", saopštili su iz Ministarstva finansija SAD.

Danas je prvo ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH najavila da će američka administracija objaviti kome u BiH uvodi sankcije. Komentarišući tu najavu Dodik je rekao da očekuje da se on ili njegovi saradnici nađu na meti novih sankcija iz SAD.

"Sankcije su moguće, ali to je više odraz njihove nemoći nego moći", kazao je Dodik

U januaru 2017. godine američki Stejt department je uveo prve sankcije Miloradu Dodiku, tada predsjedniku Srpske. Tada su mu zabranjena putovanja u SAD i zamrznuta imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Treba i amerima Srpskih para kao i federacija, što je dosada uzimala ,kroz prenesene nadležnosti.Muslimani uče i amere ,kako oteti tuđe bogatstvo.Narod i Republika Srpska su najvažniji liderima Srpske kao što je i narodu,naše rukovodstvo.Živjela Repulika Srpska sa svoijm narodom a Sretan Božić i ako bog da a daće,,da poslavimo 9 Januar i sv. Stjepan dan.

Sale

Je l piše u odluci za koga trebamo glasati, ko je poštenjačina po njihovoj mjeri. Federacija i Priština su im najveći saveznici pa svi vidimo da su to dvije crne rupe Evrope u svakom smislu

Demokratija

Demokratski nema šta. Zatri sve što drugačije misli. Smijeni one koje narod bira. Još samo da nam čipove ugrade jer nismo baš bezmozgaši da nam mogu putem svojih televizija nametati šta i kako treba da mislimo i radimo

MONDO REPORTAŽE