• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Detalji američkih sankcija: Šta pripisuju Miloradu Dodiku?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U obrazloženju sankcija navodi se da je Dodik na novoj američkoj crnoj listi zbog potkopavanja stabilnosti, zbog korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

 Sankcije SAD Miloradu Dodiku Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Dodik je podrivao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokretajući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska. Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podjele odražava njegove napore da dvrati pažnju od koruptivnih aktivnosti. Zajedno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, rizikujući time širu regionalnu nestabilnost", navodi se u obrazloženju ministarstva finansija.

U Vašingtonu smatraju da Dodik ugrožava Dejtonski mirovni sporazum, da je motivisan vlastitim interesom, da ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine i cijelog regiona, kako je naveo podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brajan E. Nelson.

Navodi se da Sjedinjene Države neće oklijevati da djeluju protiv onih koji teže korupciji, destabilizaciji i podjelama na račun vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućavaju i olakšavaju takvo ponašanje.

Prema mišljenju američkog ministarstva Dodik preduzimao akcije u pravcu jednostranog prenosa nadležnosti države, diskreditovao "međunarodno imenovanog visokog predstavnika" za BiH i sastav Ustavnog suda BiH.

"Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske grupe u BiH, dodatno sijući podjele", smatraju u Vašingtonu.

"Dodik se takođe smatra odgovornim ili saučesnikom u korupciji vezanoj za Zapadni Balkan, ili direktno ili indirektno angažovanje u njoj. Uspostavio je klijentelističku mrežu u BiH od koje imaju koristi on i njegovi saradnici".

Navode da je Dodik ugovore o poslovima sa Vladom i monopol "omogućio direktnim bliskim poslovnim saradnicima. Bavio se podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje lične interese na štetu građana u Republici Srpskoj".

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrgud

Haha pa ne znam samo kako ce da ga sankcionisu.Pa covek je lepo rekao da zivi od plate,da nema firmi.jedino da mu zabrane putovanja ali i to nije bitno jer samo od plate ne moze da se putuje pa prema tome ove sankcije padaju u vodu.Ali salu na stranu zar neko ko iole prati politiku stvarno moze da povjeruje u ovu igranku ..ovo je samo dobra pretstava za siroke narodne mase..Niko na Balkanu a i mnogo sire ne moze biti dugo na vlasti ako nije "podoban" za svjetskog policajca...Podsjetimo se samo:Libija,Irak,Sirija, itd..itd.. a da ne govorimo da su u jednom trenutku vladali i u Kremlju(90ih)..pa prema tome sami izvedite zakljucak ko najvise dobija ovim sankcijama...vladajuce stranke,jer se ovim sankcijama narod homogenizira u nacionalne torove i opet idemo u krug od 90ih...

MONDO REPORTAŽE