LIDER SDA

Izetbegović: Srbima pojačati sankcije, Hrvati u BiH imaju i više vlasti nego što je propisano

Autor Željko Svitlica

Izetbegović nije birao teške riječi komentarišući slavlje Dana Republike Srpske, a izrazio je nadu i saznanja da će pojedini političari biti žešće sankcionisani. Plenkovića je ubjeđivao da Hrvati u BiH imaju dovoljno vlasti.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović danas je u Mostaru prokomentarisao sinoćnji sastanak s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Dubrovniku, kao i proslavu Dana Republike Srpske.

Izetbegović je rekao da je s premijerom Hrvatske razgovarao proslavi 9. januara, ali i sankcijama koje su uvedene Miloradu Dodiku.

"Sankcije su krenule. I ovo je tek početak i nije ni blizu dovoljno. Ovakvo siledžijsko ponašanje Dodika i strukture koja ga prati traži puno odlučnije i efikasnije sankcije. To je jedini odgovor, tako da će se sasvim sigurno pojačavati, uključivaće se druge zemlje poput Njemačke, Holandije, Italije, skandinavskih zemalja...Sankcije će biti osjetno teže i davati određeni rezultat", rekao je Izetbeogović.

Lidera SDA slavlje u Republici Srpskoj podsjeća na stvari "od prije 30 godina".

"Kada jedna struktura bosanskih Srba smatra da ima pravo da donosi odluke u ime svih, da ignoriše druge. To je nasilje nad pravima drugih, nasilje nad istinom, nasilje nad ustavom i zakonima. Nastavak jednostranog djelovanja koje ne može dobro završiti".

Na pitanje da li je primijetio promjenu stavova zvaničnog Zagreba prema dešavanjima u BiH na sastanku s premijerom Plenkovićem, Izetbegović ističe da je neophodno popravljati odnose s BiH te Bošnjaka i Hrvata, bez obzira na to šta se desilo.

"To je potrebno i Hrvatskoj i BiH. Tako da poseban trud treba uložiti u tom smjeru. Plenković je dobar sagovornik. Da je bilo više komunikacije, ne bismo sada imali jednostranu sliku u Hrvatskoj. Vidjeli ste šta je Milanović izjavio...", dodao je Izetbegović.

Kaže da je Plenkoviću iznio egzaktne podatke o Hrvatima u strukturama vlasti.

"Na stotine pozicija (ministarskih, direktorskih, šefovskih...), Hrvati u BiH imaju više od onoga što im je Ustav BiH dao. Te stvari treba predočiti jasno. Pitanja o ugroženosti padaju u vodu. Ali te stvari nisu istaknute. To trebaju znati lideri u Hrvatskoj. Tu su i blokade u Federaciji BiH, poput blokade formiranja Vlade FBiH, Ustavnog suda FBiH… Ljudi u Hrvatskoj to ne znaju", kazao je.