• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović Orbanu: Bošnjaci su evropski narod, a Mađari sa Urala

Autor Dušan Volaš

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske o prenosu nadležnosi sa BiH na RS antidejtonska djelatnost i međunarodna zajednica i NATO moraju da reagu

 Izetbegović Orbanu: Bošnjaci su evropski narod, a Mađari sa Urala Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

Na pitanje kako komentariše posljednje komentare koji dolaze iz Mađarske, a gdje je Viktor Orban, premijer ove zemlje, rekao da će "problem biti integracija dva miliona muslimana iz BiH u EU", Izetbegović je poručio da ne vjeruje da portparol Vlade Mađarske može izreći takve stvari, a da nije ovlašćen ili u najmanju ruku da nije prisustvovao prilikama gdje su se etablirali takvi stavovi u vezi sa muslimanima.

"Za nas muslimane je svaki nacionalizam, naročito rasizam, jedna strana stvar i ne možemo je razumjeti. Za nas je nejasan taj sistem vrijednosti koje Orban zagovara, taj neki evropski nacionalizam. Bošnjaci su evropski narod. Kako reče jedan seljak – mi smo stojnici od vajkada, mi se, ustvari, ne sjećamo našeg dolaska, mi smo tu, jedan od starijih naroda", kazao je Izetbegović za BIR TV, prenosi Oslobođenje.

Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država u Evropi, dok su Mađari došli sa Urala, iz Azije: "Ali, nevažno, na kraju smo svi ravnopravni i jednaki ljudi. Orban i ljudi oko njega zaboravljaju da evropske civilizacije i kulture ne bi bilo bez komponente koju su unijeli muslimani. U svemu, u nauci, kulturi, renesansi, astronomiji, medicini."

Osvrnuo se i na najavu Narodne skupštine RS i rok od pola godine koji se tiče usvajanja seta zakona oko prenošenja nadležnosti sa nivoa BiH.

"OHR mora da reaguje ili ne treba da postoji. Mogu komotno spakovati kofere ako na to ne bude reakcije. Tužilaštvo BiH, Ustavni sud BiH, SIPA i OSA takođe moraju reagovati. Tužilaštvo se povlačilo pred jednim siledžijstvom Milorada Dodika. U slučaju napada na teritorijalni integritet BiH, onda moraju da djeluju Oružane snage BiH i NATO", poručio je Izetbegović.

Govoreći o odlučnosti međunarodne zajednice da spriječi Milorada Dodika u rušenju BiH, Izetbegović je rekao da vjeruje u tu odlučnost, s tim da je BiH bila ispod radara.

"Međunarodna zajednica i zapadne zemlje su imali niz drugih i mnogo opasnijih žarišta od BiH. I hvala Bogu što nismo bili u fokusu i nadam se da nećemo ni biti da se, dakle, neće morati ovdje doći u situaciju da se interveniše. Podiže se ta spremnost, vidimo reakcije Njemačke, Holandije, Velike Britanije, Amerike. Islamski svijet se još nije digao, imaju i svoje probleme, ali ako zatreba biće i oni tu za nas", istakao je Izetbegović.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bj

Ako zatreba,pa bice i za Srbe i Hrvate njihovog naroda a i prijatelja.

MONDO REPORTAŽE