Bespovratna sredstva

Sijarto: Mađarska šalje Srpskoj 30 miliona evra pomoći

Autor Nikolina Damjanić

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je večeras da će njegova zemlja u toku ovog mjeseca, kada je riječ o programu ekonomskog razvoja koji će pokrenuti u BiH, u Republici Srpskoj, poslati 30 miliona evra iz programa EU.

Izvor: SNSD na Tviteru

"To su projekti prije svega iz poljoprivrede za koji će biti raspisani konkursi, za nabavku mehanizacije, da ojačamo stepen poljoprivrede. Važno je osiguravanje snabdijevanja energentima i hranom", rekao je Sijarto za RTRS.

On je rekao da je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji poručio da će Mađarska nastaviti da podržava stabilnost u ovom regionu i da za to treba da postoje politički i ekonomski preduslovi.

"To će biti bespovratna sredstva. Želimo da unaprijedimo poljoprivredni sektor i to bi trebalo da ima veliki uticaj na kompletan ekonomski razvoj BiH", istakao je Sijarto.

"Te sankcije izazvale bi ogromnu štetu ovom regionu i imale bi negativne posljedice i za Mađarsku. Kako je moguće da se uvedu sankcije protiv demokratski izabranog lidera Srba u BiH. Mislim da one ne bi pomogle da se unaprijedi sigurnost i situacija u BiH", rekao je on.

Sijarto je upitao zašto se onda to radi, istakavši da treba da se rade stvari koje će pomoći, a ne koje će izazvati samo štetu.

On je podsjetio da je politika Mađarske da budu odgovorni, navodeći da je njihova odgovorna politika kada su u pitanju države iz komšiluka - mir, stabilnost i budući ubrzani napredak zapadnog Balkana.

Mađarski šef diplomatije je rekao da je u njihovoj istoriji dokazano da sankcije nisu pravi alat za postizanje takvih ciljeva, posebno kada je u pitanju zapadni Balkan.

(SRNA)