• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sijarto: BiH igra ključnu ulogu u regiji

Autor Nikolina Damjanić

Mir i stabilnost Zapadnog Balkana su u interesu Mađarske, a BiH bez sumnje igra ključnu ulogu u tome, poručio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto tokom razgovora sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, prenose mađarski mediji.

 peter sijarto o bih Izvor: Srna/Ognjen Begović

 On je takođe ponovio stav o protivljenju uvođenja sankcija političarima, kazavši kako je "razgovor sa Zapadnim Balkanom više dobrodošao".

U telefonskom razgovoru u utorak naveče Sijarto je naglasio kako je mir i stabilnost u ovoj regiji u interesu mađarske nacionalne sigurnosti kao i u ekonomskom interesu zemlje.

“Bosna i Hercegovina bez sumnje igra ključnu ulogu s ove tačke gledišta u regiji i zato mi, Mađari, smatramo važnim da imamo nastavak smislenog dijaloga koji se temelji na međusobnom poštovanju s liderima BiH”, napisao je Sijarto na Facebook stranici.

Rekao je takođe kako Mađarska ne vidi smisla prijetiti uvođenjem sankcija, te dodao da bi evropski političari trebali shvatiti da bi “razgovor sa Zapadnim Balkanom bio više dobrodošao nego razgovor o njemu”.

Mađarski medij Hungary Today, koji je prenio vijest, dalje navodi kako je u pismu Evropskom parlamentu, parlamentarka Momentuma Katalin Čeh upozorila kako, prema medijskim izvještajima, vlada premijera Viktora Orbana izdvaja 100 miliona evra za kampanju lidera bh. Srba Milorada Dodika “s ciljem razbijanja ove zapadnobalkanske zemlje”.

Čeh je takođe istakla kako je “uznemirujuće” što je dokument koji je procurio u javnost otkrio da je Oliver Varhelji, EU komesar za susjedstvo i proširenje, “otvoreno pregovarao” s Dodikom u pokušaju razbijanja Bosne i Hercegovine.

U pismu zastupnicima Evropskog parlamenta, zastupnik Fidesa, Orbanove stranke, Tamas Dojč nazvao je informacije “neistinitim” i kazao da ih treba zanemariti. Dodao je, međutim, da se optužbe iz pisma Čeh moraju riješiti jer se tiču pitanja proširenja EU na Zapadni Balkan.

Dojč je takođe rekao da je Varelji, tokom posjete BiH krajem prošle godine, pozvao čelnike zemlje da smanje tenzije i da se suzdrže od retorike i koraka koji bi potkopali povjerenje i državne institucije.

On je optužio mađarske ljevičarske političare da su “poznati po tome da šire lažne vijesti i blaćenja” o mađarskoj vladi i njihovoj zemlji te je to povezao s približavanjem opštih izbora.

Podsjetimo, nedavna izjava Viktora Orbana o tome kako integracija Bosne i Hercegovine, kao zemlje sa dva miliona muslimana, predstavlja sigurnosni izazov, izazvala je buru reakcija, a predložena je i zabrana Orbanove posjete Sarajevu koja je najavljena za kraj ovog mjeseca, piše N1.

Mađarski premijer se također usprotivio mogućnosti uvođenja sankcija Miloradu Dodiku, s kojim se satsao u Banjaluci u novembru prošle godine.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE