• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Stav BiH u UN-u neprihvatljiv, neću dati saglasnost za novo produženje misije Eufora

Autor Brankica Spasenić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas da je neprihvatljivo da bez stava Predsjedništva BiH bilo ko glasa u Generalnoj skupštini UN, čime se, ocijenio je Dodik, degradira pozicija BiH i Predsjedništva, koje je jedino nadležno za spoljnu politiku.

 Dodik o stavu BiH u UN protiv Rusije najavio da neće dati saglasnost za misiju Altea Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

“Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav u vezi sa današnjom tačkom dnevnog reda gdje se traži, na prijedlog Amerike, da se Rusija izbaci iz Komiteta za ljudska prava UN-a. BiH se nije izjasnila. Ambasador Sven Alkalaj je ličnim potezima saopštio stav BiH i tako stavio na poziciju da BiH to podržava. To je privatna odluka muslimanskog Sarajeva, Bakira Izetbegovića, Džaferovića i Turković. To je kršenje Ustava, procedura ali i rušenje BiH”, ocijenio je Dodik.

Podvukao je da je BiH trebala ostati neutralna po pitanju Rusije zu ocjenu da su i Rusi i Ukrajinci Srbima “bratski narodi”.

Dodik je istakao je da je pisao generalnom sekretaru UN-a, te dostavio pismo određenom broju ambasadora, ali i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i šefu diplomatuje Sergeju Lavrovu i upoznao ih sa ovim dešavanjima.

Ocijenio je da su neki ostrašćeni u napadima na Republiku Srpsku, pominjući njemački Bundestag.

“Njemačka koja je asistirala ustašama da pobiju ovdje Srbe i osnuju logore, sada najavlje oružane snage. Njihove oružane snage ovdje nisu dobrodošle i ni u kakvom aranžmanu i ne mogu doći bez odluke Predsjedništva BiH. Ne otvaram ni sekunde vrata da Njemačka uđe ovdje sa svojim trupama”, rekao je Dodik.

Rekao je i da je “pogriješio” što je dao saglasnost da se produži misija Altea (Eufor) u BiH.

“Ako me budu pitali za sljedeću godinu, neću dati. Paradiraju ovdje svakodnevno i pokušavaju da unesu nemir ili uvedu neku disciplinu”, rekao je Dodik i podsjetio da je komandant misije Altea ranije rekao da u BiH nije ugrožena bezbjednost.

Dodik je poručio da će pozvati neke države u Savjetu bezbjednosti da ne glasaju da se produži ova misija u BiH.

“Ne mogu drugačije da zaključim nego da to rade zajedno sa muslimanima. Ljudi su ovdje uznemireni, nikakvo objašanje da su u blizini škola, zgrade RTRS-a i slično nije prihvatljivo. Pokušavaju da ovdje demonstriraju moć i snagu”, naveo je.

Ponovio je ranije stavove da neće priznati bilo kakve odluke Kristijana Šmita u vezi zakona koje je RS donijela ili najavila u namjeri vraćanja nadležnosti.

“To neće biti objavljeno u Službenom glasniku RS”, rekao je Dodik.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Niko tebe vise nista ne pita

Jo

@Zole Normalno da se pita,nece valjda tebe pitati.Treba svim strancima reci,doviđenja i nepoželjni su,bar u RS.Nikada nisu bili fer,korektni i pošteni,uvijek su na strani muslimana,negledaju dokaze,zasto su došli,nama netreba ni rat,ni tutor.

Zole

@Jo u kojim ti zabludama živiš

Jo

@Zole Ne ja,ti živiš u zabludi i vjeruješ u nešto,čega nema.

MONDO REPORTAŽE