Politika

Mijatović kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, očekuje glasove iz bh. dijaspore

Autor Željko Svitlica

Potpretsjednik SDP BiH Vojin Mijatović zvanično će biti kandidat SDP BiH za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Izvor: FENA

Mijatović je na pres konferenciju u Sarejevu rekao da računa na glasove "500 hiljada građana koji su u dijaspori, a dolaze sa prostora RS" i pozvao ih je da se prijave za glasanje putem pošte ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

"Sa ovom kandidaturom pravim javni poziv, apel, molbu do 19. jula traje registracija za glasanje iz inostranstva u odsustvu, evo prilike da završimo sa retrogradnim politikama Milorada Dodika i SNSD-a", naveo je Mijatović, prenio je N1.

Vrijeme je, kako kaže Mijatović, da se gradi "bosanskohercegovački identitet na čemu u SDP-u aktivno rade". 

Predsjednik SDP Nermin Nikšić poručio je kako iza Mijatovića u Republici Srpskoj neće stajati blok partija kao što je to slučaj s Denisom Bećirovićem u Federaciji BiH.

"Želim pojasniti, ono što imamo u FBiH, kandidata iza kojeg je stao širok spektar partija, nije slučaj na području RS. Tu je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kandidat SDP-a. Nije ni Pokreta za državu unutar kojeg SDP nastupa iz razloga što naš izborni zakon ne dozvoljava da političke partije ne mogu na istom nivou nastupati u različitim koalicijama. To ne umanjuje vrijednost našeg kandidata i da konačno smatramo da u RS-u trebamo građanima BiH iz dijaspore ponuditi građanski izbor i kandidata koji je spreman zagovarati BiH", poručio je predsjednik SDP-a.

Nikšić je naglasio kako je SDP trebalo imati kandidata za člana Predsjedništva BiH iz RS još na izborima 2018. godine. 

"SDP u skladu s onim što zagovara i u skladu s načelima želi biti partija cijele BiH i koja se ne odriče nijednog njenog dijela. Mi smo trebali imati člana i na izborima 2018. godine. Reagovali su i rekli kako bi naš kandidat pomogao Dodiku da bude izabran. Žao mi je što sam odustao od te ideje", rekao je Nikšić na početku obraćanja.

Zanimljivo, Mijatović se danas obratio narodnom poslaniku Nebojši Vukanoviću narodnom poslovicom "što je gušter manji, to je veća želja da postane krokodil". Vukanović je jedan od onih koji tvrde da Mijatovićeva kandidatura samo pomaže Dodiku, odnosno SNSD-u i njihovom kandidatu za Predsjedništvo BiH (čije ime još nije poznato, ali postoji mogućnost da to bude Dodik).

Mijatović je učestvovao u posljednja dva izborna ciklusa. Na proteklim opštim izborima na listi ''Proevropskog bloka'' osvojio je 210 glasova kao kandidat na narodnog poslanika. Na lokalnim izborima 2020. godine nije uspio da postane odbornik u Skupštini grada Banjaluka jer je osvojio 709 glasova.

Protiv njega je u februaru ove godine Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesen izvještaj zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u periodu dok je bio direktor Ekonomskog instituta.