Leteći cirkus

Tražim-nudim prevoz: Opozicija ipak ne ide u Brisel državnim avionom, a Nešić je htio

Autor Željko Svitlica

Lideri stranaka iz Republike Srpske nisu mogli da se slože oko zajedničkog putovanja na sastanak Brisel na koji ih je pozvao Šarl Mišel, predsjednik Evropskog savjeta.

Izvor: Bljesak.info

Srpski član Predsjedištva BiH Milorad Dodik naveo je da su neki učesnici iz Republike Srpske prihvatili, a neki odbili da zajedno putuju na predstojeći sastanak u Briselu, pa sad od toga "prave jeftinu besmislenu političku priču".

"Učesnicima sastanka u Briselu iz Republike Srpske ponuđeno je da zajedno idemo avionom Vlade Republike Srpske. Neki su prihvatili, a neki odbili pa sad od toga prave jeftinu besmislenu političku priču. Neka idu kako žele i s kim žele. Srećno", napisao je Dodik na "Tviteru".

Borenović otišao ''Rajanerom''

Iz Republike Srpske poziv na sastanak su dobili Milorad Dodik (SNSD), Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP) Nenad Nešić (DNS), Petar Đokić (SP).

RTV BN je objavila da će u Brisel putovati i Nenad Stevandić, poslanik u Parlamentu BiH, koji je kompenzacioni mandat dobio na listi SNSD-a, a da će u Dodikovom društvu u vladinom avionu biti i Đokić i Nešić.

Branislav Borenović, lider PDP je u petak otputovao letom aviokompanije "Ryanair" sa banjalučkog aerodroma "Mahovljani".

Borenović je u saopštenju istakao da je ovaj sastanak i prilika da izloži viđenje o trenutnoj situaciji i uzrocima blokade evropskog puta. Kaže da je dodatno problematičan format razgovora, gdje se u isti okvir uvode i vlast i opozicija, te da je nerealno da se od opozicije traži da potpiše deklaracija sa predstavnicima vlasti.

Nešić ipak ide sam

Predsjednik DNS, Nenad Nešić, saopštio je danas kasnije da se on dogovorio sa Mirkom Šarovićem, predsjednikom SDS, "da zajedno sa predstavnicima vladajućih stranaka otputuju državnim avionom Republike Srpske".

"To je avion svih građana Republike i svih njenih predstavnika. Zašto je gospodin Šarović promjenio odluku i otkazao put pitanje je za njega. Naš zajednički posao, bilo da smo vlast ili opozicija, je da na političkom frontu budemo jedinstveni. Da složno i u dogovoru, dostojni naših boraca, budemo na liniji odbrane Republike Srpske i njene budućnosti", kaže Nešić.

Izvor: DNS

Razočaran je što "tako važan posao nisu u stanju da urade ogrnuti srpskom trobojkom nego ogrnuti u crno bijelu sliku za i protiv Milorada Dodika".

"Da bih izbjegao trivijalna i suluda pitanja o tome zašto šest Srba leti srpskim avionom i time stavim u drugi plan ono što su stvarni interesi Republike Srpske putovaću u sopstvenoj organizaciji", poručio je Nešić.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel pozvao je lidere parlamentarnih stranaka u BiH na sastanak u Brisel koji bi trebalo da bude održan sutra.