• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borenović za Mondo: PDP je uz Srbiju po pitanju sankcija Rusiji

Autor Nikolina Damjanić

U PDP smatraju da bi po pitanju eventualnog uvođenja sankcija Rusiji Republika Srpska, odnosno BiH, trebalo da usaglase stav sa Srbijom.

 Borenović za Mondo o sankcijama BiH protiv Rusije Izvor: Facebook/Branislav Borenović

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ponovio je za Mondo stav opozicije na kojem se insistira od Vučićevog istupa u javnosti, da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji, iako srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi drugačije. Međutim, konkretne informacije da li BiH treba ili ne treba uvesti sankcije Rusiji i kakav je stav opozicije o tome, nismo otkrili.

Branislav Borenović kaže da je stav PDP-a, se po pitanju sankcija, usaglašen sa Srbijom.

Možda će vas zanimati

"PDP je na nedavno održanom Glavnom odboru partije zaključio jednoglasno i potvrdio naš dobro poznati stav da je EU naše strateško opredjeljenje kao i Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, ali i da treba, po delikatnim spoljnopolitičkim i bezbjednosnim pitanjima, mudro usaglašavati naše stavove sa Srbijom. To se svakako odnosi i na ovo pitanje", navodi Borenović.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je izjavio da Srbija jedina u regionu nije uvela sankcije Rusiji, a da se Bosna i Hercegovina pridružila sankcijama Savjeta Evrope. Vučić je kasnije pojasnio da je to uradilo ministarstvo inostranih poslova BiH, a da "Republiku Srpsku nisu ni pitali".

Dodik, s druge strane, ponavlja da sankcije nisu uvedene jer ne postoji konsenzus u Predsjedništvu BiH (Džaferović i Komšić su za, Dodik protiv). Takođe, na sastanku sa ruskim ambasadorom Igorom Kalabuhovim ponovio je stavove po pitanju sankcija, a istaknuto je i da Rusija smatra da je BiH prijateljska zemlja.

Dodik i misija "Altea": Promijenio ploču

Dodik se u petak sastao sa potpukovnikom Brajsom Hudetom, operativnim komandantom misije "EUFOR", za kojeg kaže da mu je "bolje pomogao da razumije" ulogu misije "Altea" u BiH, te da ima njegovu podršku. Borenović podsjeća da je prije samo nekoliko mjeseci srpski član Predsjedništva BiH gromoglasno tvrdio da više neće glasti za produžavanje mandata EUFOR-a, pa je sad promijenio ploču.

Džaferović je prošle nedjelje pojasnio da se BiH, na osnovu Strategije spoljne politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, putem Misije pri EU pridružila izjavi EU o sankcijama, što je potvrdio i komesar Borelj, ali su "implementaciju sankcija su u Savjetu ministara blokirali predsjedavajući Savjeta ministara i ministri iz RS". 

U PDP smatraju da je iz svega jasno da je BiH "na putu uvođenja sankcija Rusiji".

"BiH se pridružila odlukama Savjeta EU o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji u 22 pojedinačna seta restriktivnih mjera u poslednjih 80 dana i to je dopušteno zbog skrivenog ponašanja Dodika kao jednog od članova Predsjedništva. Jasno je ko dan, potvrđeno je deklaracijama iz Brisela, objavljenim depešama koje su poslane iz Sarajeva u sjedište EU i decidnim izjavama predsjednika i premijerke Srbije", kaže Borenović za Mondo.

Predsjednik PDP-a optužuje Dodika da i dalje nije u potpunosti transparentan po pitanju stava prema Rusiji.

"Međutim, iako je postojala, bar javna, saglasnost svih političkih stranaka iz Srpske da trebamo biti što je više moguće neutralni i da strateški pratimo i stavove Srbije, očigledno je Dodik i njegov SNSD iskočio i zabio nož u leđa Srbiji.Otužni su njihovi pokušaji pravdanja ovog skrivenog i mučkog postupanja kroz susrete sa ruskim ambasadorom u kojima ništa nije konkretno demantovano, niti može biti kada se sve pažljivo iščita", ističe Borenović za Mondo.

Stav SDS-a i lidera stranke Mirka Šarovića, po pitanju uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, objavićemo kada nam stigunu odgovori.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE