Politika

PDP se priprema za unutarstranačke izbore

Autor Dragana Božić

Predsjedništvo PDP-a saopštilo je nakon današnje sjednice da PDP kreće u redovnu proceduru unutarstranačkih izbora i tim povodom formiran je tim koji će provesti pripreme.

Izvor: PDP, Informativna služba

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da Predsjedništvo PDP-a pokreće aktivnosti za organizaciju redovnog Sabora stranke.

„To je interesovalo javnost, ali nije jasno zašto, budući da je ovo redovna unutarstranačka aktivnost koja se planira u skladu sa Statutom, obzirom da smo ušli u završnu godinu četvorogodišnjeg mandata trenutnog rukovodstva. Posljednji Sabor smo imali 2019. godine kada je na moj prijedlog ograničeno da predsjednik može obavljati tu dužnost dva uzastopna mandata. Izabran sam 2015. godine i moj drugi mandat ističe u narednoj godini. To je bila vjerovatno atipična, ali i dalje vjerujem potpuno ispravna odluka”, rekao je Borenović i dodao da je formirana radna grupa za organizaciju Sabora.

Predsjedništvo PDP-a je donijelo i zaključak da podržava djelovanje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića u skladu sa onim politikama i načelima na osnovu kojih je dobio podršku 2020. godine na izborima za gradonačelnika Banjaluke, sa namjerom da Banjaluka bude moderan, razvijen i snažan grad.

“Na onovu tih načela, gradonačelnik treba da vodi jednu pravednu borbu za grad u kojem neće biti korupcije, kriminala i u kojem se dobro živi”, rekao je Borenović.

Predsjedništvo PDP-a saopštilo je danas i da ova stranka ne prihvata rezultate za predsjednika Republike Srpske, jer su ti izbori, kako tvrde, dokazano obilovali brojnim neregularnostima, malverzacijama, prevarama i sistemski organizovanim krađama, čime je narušen integritet izbora i zakonitost izbornog procesa.

Borenović je rekao da je kontrolnim brojanjem glasova utvrđeno, na bazi onoga što se dobilo od posmatrača, budući da CIK nije objavio izvještaj, da je bilo 70.012 kontaminiranih, upropaštenih i nestalih glasačkih listića.

“To je, razlika između kontrolisanog i ukupno zaduženog izbornog materijala, 9326 glasačkih listića, 9380 glasačkih listića sa obilježenim dva ili više kandidata, 7695 neiskorištenih glasačkih listića nedostaje odnosno 28 vreća, 4608 glasova je obuhvaćeno na izvodima iz Centralnih biračkih spiskova koji nedostaju sa 13 biračkih mjesta, 9443 osobe su glasale uz obrazac PDL „pomoć drugog lica“ Sve zajedno, radi se o 40453 glasa, a sa ostalim nevažećim listićima taj broj je 70012 glasačkih listića za predsjednika RS koji su ili nestali ili pogrešno evidentirani ili su zloupotrebljeni”, rekao je Borenović.

Predsjedništvo PDP-a podržava sve dalje aktivnosti da se pravno osporava rezultat za predsjednika Republike Srpske prema svim relevantnim pravosudnim instancama.

(Mondo)

Tagovi

PDP