Politika

U SDS se predomislili: Neće na sastanak s Dodikom niti će potpisati dokument o imovini

Autor Željko Svitlica

Vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević izjavio je danas da SDS neće potpisati izjavu političkih lidera u Srpskoj o imovini.

Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Miličević je, nakon sjednice Predsjedništva SDS-a u Banjaluci, ocijenio da je taj dokument "politički pamflet SNSD-a, a ne ozbiljan dokument".

On je novinarima rekao da je Predsjedništvo SDS-a analiziralo ovaj dokument u kojem se, kako kaže, od 21 zaključka nigdje ne spominje pitanje državne imovine.

Miličević je rekao da iz pomenutih razloga predstavnici SDS-a neće prisustvovati današnjem sastanku predstavnika parlamentarnih partija iz Srpske kod predsjednika Republike na potpisivanju izjave o postupcima organa Republike Srpske i njenih predstavnika u institucijama BiH.

Miličević je rekao da SNSD i lider te stranke Milorad Dodik koriste ovu priču za skretanje pažnje sa "ekonomskog kolapsa u kojem se nalazi Srpska".

Predsjednik Dodik održao je u petak, 21. aprila, konsultativni sastanak povodom zauzimanja stava o imovini Srpske sa osvrtom na izjavu o imovini koju su potpisali bošnjački politički predstavnici iz Sarajeva.

Sastanku su prisustvovali i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjednici DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NDP-a Bojan Šapurić.

Na sastanak je došao i vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević, dok se nisu odazvali predstavnici PDP-a i Liste za pravdu za red.

Miličević je nakon tog prvog sastanka izjavio da je "ovo bilo nadstranačko pitanje i da smatra da može doprinijeti da RS da snažan odgovor na pokušaj otimanja imovine".

"Mi jesmo opozicija vlasti, ali nismo RS",kazao je Miličević u petak i poručio da je odluka Predsjedništva SDS-a za njegov dolazak na sastanak bila jednoglasna.

Osam bošnjačkih političkih predstavnika iz FBiH potpisalo je u srijedu, 19. aprila, zajedničku izjavu o državnoj imovini u kojoj su naveli da Tužilaštvo BiH i ostali nadležni organi BiH moraju procesuirati odgovorna lica koja najavljuju da će nastaviti knjiženje te imovine na Republiku Srpsku. Oni smatraju da samo nivo BiH ima isključivu nadležnost da uređuje sva pitanja koja su vezana za ovu imovinu.

(Srna/Mondo)