• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranke iz RS spremile nacrt: Povlačenje sudija Ustavnog suda, nadzor nad međuentitetskom granicom…

Autor Brankica Spasenić

Predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske napravili su danas nacrt dokumenta na sastanku u Banjaluci kod predsjednika RS Milorada Dodika, a u vezi zauzimanja stava o državnoj imovini.

 Srn2023-4-21_1611975_0.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Nacrt će detaljno biti izrađen na stranačkim organima tokom vikenda i potpisan u ponedjeljak u 15 sati u NSRS.

Dodik je podvukao je da se pitanje imovine neće razmatrati na Predstavničkom domu PSBiH jer bi se “prihvatilo da je titular imovine BiH”.

Dodik je najavio da će se krajem sljedeće sedmice u NSRS naći prijedlog odluke o povlačenju sudija Ustavnog suda BiH.

Podvukao je i da će predstavnici iz RS prestati da odlučuju na nivou BiH dok im Vlada RS ne bude dala saglasnost.

Nadalje, govoreći o aneksu 2, Dodik je kazao da to nikada nije implementirano, te da će u okviru MUP-a RS biti formirana služba koja će se baviti međuentitetskom linijom.

“Baviće se granicom i nadzorom nad granicom, šta god to značilo”, dodao je.

Podvukao je i da će već u sljedećem rebalansu budžeta RS biti predviđena stavka za plate “radnicima koji će ostati bez posla na nivou nelegalnih bh. struktura”.

“Kao što je Agencija za lijekove BiH. Onog trenutka kada ostanu bez posla, a mi uspostavimo tu agenciju, doći će u RS i tu će imati posao i platu. Radi se o iznosu od nekoliko desetina miliona KM”, kazao je Dodik.

Na kraju je iznio još jedan prijedlog, ukoliko sve prethodno “ne urodi plodom”.

“Ukoliko sve to ne urodi plodom, FBiH ćemo da ponudimo sporazum o razdruživanju, jer je očigledno da ovako funkcioniše”, rekao je Dodik.

Kazao je da ostaje pri vraćanju nadležnosti.

“Mi odbacujemo termin državna. Odbacujemo koncept građanštine koji dolazi iz Sarajeva. RS želi da se isključivo bavi pitanjem Ustava, a u Ustavu se kaže da je iznad bilo kojeg zakonskog rješenja odredba Ustava, a tamo nema nijedne kvalifikacije o imovini, a posebno ne o državnoj. BiH ima samo granicu, a nema teritoriju niti imovinu. Ono što isključivo nije dato BiH, pripada entitetima”, izjavio je Dodik.

Još jednom je ponovio da se obustavljaju sve aktivnosti sa NATO savezom i sve vojne vježbe u RS sa NATO-om i članicama NATO-a.

U Palati RS u Banjaluci danas je održan sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka iz RS koji je sazvao Milorad Dodik.

Prisustvovali su mu predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, premijer RS Radovan Višković, ministri u Vladi, predsjednici stranaka okupljenih oko SNSD-a, a koji čine vlast u RS, te v.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević. Bili su prisutni i predstavnici iz RS u vlasti na državnom nivou

Nisu se odazvali predstavnici PDP-a i Liste za pravdu za red Nebojše Vukanovića.

Miličević je danas izjavio da je ovo bilo nadstranačko pitanje i da smatra da može doprinijeti da RS da snažan odgovor na pokušaj otimanja imovine.

"Mi jesmo opozicija vlasti, ali nismo RS", kazao je Miličević i poručio da je odluka Predsjedništva SDS-a za njegov današnji dolazak na sastanak bila jednoglasna.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE