• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik sazvao sastanak predstavnika stranaka iz RS: Ponudiću dokument koji će tretirati samostalnost Srpske u okviru BiH

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sazvao je za sutra sastanak sa predstavnicima svih parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske o imovini.

 Dodik sazvao sastanak sa strankama zbog imovine Izvor: Brankica Spasenić - Mondo

"U skladu sa ustavnim ovlašćenjima, utvrđenim članom 69. stav 3 i člana 80. stav 1. Ustava Republike Srpske prema kojima predsjednik Republike Srpske predstavlja Republiku i izražava njeno jedinstvo, a povodom zauzimanja stava o imovini Republike Srpske sa osvrtom na izjavu o imovini koju su potpisali politički predstavnici iz Sarajeva, pozivam Vas na konsultativni sastanak", navodi se u Dodikovom pismu upućenom političkim partijama sa sjedištem u Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da će na sutrašnjem sastanku sa predstavnicima stranaka iz Srpske ponuditi novi dokument čiji je cilj ujedinjene oko samostalnosti Srpske unutar BiH.

"Reći ćemo da Ustavni sud BiH nije relevantan, da je Sud jedne strane. Nama je savršeno jasan dizajn koji pokušavaju sačiniti Amerikanci i Britanci. Oni pokušavaju korak po korak razgraditi Srpsku i najveći krivac u BiH sam ja - koji se suprotstavlja ovakvim naporima", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da je pitanje imovine ključno i jedni mogući način da bude riješeno da dvije strane potvrde da imovina koja je u Srpskoj pripada njoj, a ona koja je u Federaciji pripada ovom entitetu.

Dodik je ponovio da Srpska nije spremna na bilo šta drugo, a ako bude ugrožena spremna je na reagovanje.

On je naglasio da Srpska neće držati lekcije bilo kome i da očekuje da će se sastanku odazvati predstavnici svih političkih partija.

"Kao predsjednik Republike Srpske morao sam da reagujem na izjavu koju su potpisali (predstavnici muslimanskih političkih partija). U Sarajevu se uvijek ujedine naši neprijatelji ili protivnici kada treba načiniti štetu Srpskoj i pokušaju da joj zagorčaju život", rekao je Dodik.

On je istakao da je činjenaca da su u Sarajevu instrumentalizovali Ustavni sud BiH, što su uradili predstavnici muslimanskih političkih partija.

"Pozivaju se na Ustav iako je Dejtonski sporazum jasno rekao sve. Aneks dva govori da je teritorija Srpske 49 odsto i mape tačno označavaju da je riječ o graničnoj liniji. Republici Srpskoj pripada teritorija i sve što je zatečeno u njoj", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, "podlaci iz ambasada SAD i Velike Britanije se pozivaju na sukcesiju, a u pokušaju prevare zaobilaze Ustav i Dejtonski sporazum".

Sastanak će biti održan sutra u 14.00 časova u Palati Republike u Banjaluci.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović i predsjednici nekoliko parlamentarnih političkih stranaka na državnom i nivou Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su zajedničku izjavu o državnoj imovini.

U izjavi bošnjačkih političkih predstavnika iz FBiH navedeno je da Tužilaštvo BiH i ostali nadležni organi BiH moraju procesuirati odgovorna lica koja najavljuju da će nastaviti knjiženje imovine na Republiku Srpsku, te se tvrdi da "BiH ima isključivu nadležnost" da uređuje sva pitanja u vezi sa tom imovinom. 

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE