Politika

Ognjen Tadić predlaže: Tužiti Šmita za lažno predstavljanje, pa neka dokaže da je Visoki predstavnik

Autor Željko Svitlica

Pravnik i advokat Ognjen Tadić predložio je da Republika Srpska izmijeni svoj Krivični zakonik kako bi "istjerala na čistac" da li je Kristijan Šmit Visoki predstavnik ili nije.

Izvor: FENA

"Narodna skupština Republike Srpske treba dopuniti čl. 313. Krivičnog zakonika Republike Srpske tako da se uz pojmove službeno i vojno lice uvrštava i funkcija visokog predstavnika za BiH, te nakon toga pokrenuti krivični postupak protiv Kristijana Šmita. Ako Šmit ima dokaz da je visoki predstavnik neće biti kažnjen", pojasnio je Tadić.

Zvaničnici u Republici Srpskoj ne priznaju da je Šmit Visoki predstavnik i tvrde da prilikom njegovog imenovanja nije ispoštovana procedura u Savjetu bezbjednosti UN.

Šmit je danas objavio da ukida Zakon o neobjavljivanju odluka OHR-a u Službenom glasniku RS i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

On je takođe "nametnuo" izmjene Krivičnog zakona BiH. Više o svemu OVDJE.

Milorad Dodik je prije godinu dana saopštio da je Republika Srpska angažovala pravni tim da podnese tužbu u Njemačkoj protiv Kristijana Šmita za lažno predstavljanje i štetno djelovanje u BiH.

(Mondo)