• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR objavio nametnute izmjene: Ko ne sprovodi Šmitove odluke ide u zatvor?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Na sajtu Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) objavljene su posljednje nametnute odluke Kristijana Šmita.

 Izmjene krivičnog zakona OHR Kristijan Šmit Izvor: Anadolija

Prema novim odredbama, osobe koje "ne primjenjuju, ne sprovode ili na drugi način ne poštuju odluke visokog predstavnika", bilo da se radi o institucijama BiH, Federaciji BiH, Republici Srpskoj ili drugim lokalnim samoupravama, suočiće se s kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Pored kazni zatvora, novim izmjenama se predviđa i primjena mjere zabrane obavljanja dužnosti. Osim toga, osobe koje budu osuđene za ovo krivično djelo suočiće se s prestankom službene dužnosti, gubitkom zaposlenja, lišavanjem odlikovanja i zabranom obavljanja dužnosti u tijelima finansiranim javnim sredstvima.

Prenosimo izmjene u cjelosti:

Donošenje Zakona o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine

(Službeni glasnik BiH br. 3/03, 32/03, 37/03, 54/04, 61/04, 30/05, 53/06, 55/06, 32/07, 8/10, 47/14, 22/15, 40/15, 35/18, 46/21 i 31/23)

Zakon koji slijedi i koji je sastavni dio ove Odluke stupiće na snagu u skladu sa članom 4. Zakona, privremeno dok Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji ovaj Zakon u odgovarajućem obliku, bez izmjena i bez ikakvih uslova.

Ova Odluka stupa na snagu odmah i biće objavljena na zvaničnoj veb stranici Kancelarije Visokog predstavnika i u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine" bez odlaganja.

ZAKON O IZMjENAMA KRIVIČNOG ZAKONA BOSNE I HERCEGOVINE

Član 1

(Izmjena člana 156)

U Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH br. 3/03, 32/03, 37/03, 54/04, 61/04, 30/05, 53/06, 55/06, 32/07, 8/10, 47/14, 22/15, 40/15, 35/18, 46/21 i 31/23; dalje: Krivični zakon) u članu 156 reči "Ko, upotrebom fizičke sile ili prijetnjom fizičkom silom" zamjenjuju se riječima "(1) Ko, upotrebom sile ili prijetnjom silom, ili na neki drugi nezakoniti (protivpravni) način".

Poslije stava (1) dodaju se novi stavovi (2) i (3) koji glase:

"(2) Za krivično djelo iz stava (1) ovog člana, izriče se sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti.

(3) U skladu sa člancima 113 i 114 ovog Zakona, kazna za krivično djelo iz stava (1) ovog člana imaće kao pravne posljedice koje proističu iz osude:

a) prestanak službene dužnosti i prestanak radnog odnosa;
b) lišavanje odlikovanja;
c) zabrana obavljanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, administrativnom ili bilo kom tijelu finansiranom javnim sredstvima u cjelosti ili djelimično;
d) zabrana preuzimanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, administrativnom ili bilo kom tijelu finansiranim javnim sredstvima u cjelosti ili djelimično."

Član 2

(Novi član 203a)

Poslije člana 203. Krivičnog zakona, dodaje se novi član 203a koji glasi:

"Nepoštovanje odluka Visokog predstavnika"

Član 203a

(1) Službena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčkog Distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu, opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojoj formi lokalne vlasti i samouprave, ili odgovorna osoba, koja ne primjenjuje, ne sprovodi, ili na drugi način ne poštuje odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ili koja sprečava ili na drugi način ometa njenu primjenu, sprovođenje ili sprovođenje, biće kažnjena zatvorom u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

(2) Osoba iz stava (1), kojoj je naređeno, direktno ili indirektno, da se ponaša na način koji je naveden u stavu (1) ovog člana, a osjećala se primorano da slijedi takvo naređenje kako ne bi izgubila izvor prihod ili je izložena zlostavljanju na poslu, ali je obavijestila nadređenog da bi takvim postupcima moglo biti počinjeno krivično djelo, može biti blaže kažnjena.

(3) Osoba iz stava (1), kojoj je naređeno, direktno ili indirektno, da se ponaša na način koji je naveden u stavu (1) ovog člana, ali je obavijestila nadležnog tužioca o takvoj situaciji, bitće oslobođena kazne.

(4) Za krivično djelo iz stava (1) ovog člana, izriče se sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti.

(5) U skladu sa člancima 113 i 114 ovog Zakona, kazna za krivično djelo iz stava (1) ovog člana imaće kao pravne posljedice koje proističu iz osude:

a) prestanak službene dužnosti i prestanak radnog odnosa;
b) lišavanje odlikovanja;
c) zabrana obavljanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, administrativnom ili bilo kom tijelu finansiranom javnim sredstvima u cjelosti ili delimično;
d) zabrana preuzimanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, administrativnom ili bilo kom tijelu finansiranom javnim sredstvima u cjelosti ili delimično."

Član 3

(Izmjena člana 239)

Član 239 Krivičnog zakona mijenja se i glasi:

"(1) Službena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčkog Distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu, opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojoj formi lokalne vlasti i samouprave, ili odgovorna osoba, koja ne primjenjuje, ne sprovodi, ili na drugi način ne poštuje konačnu i obavezujuću odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, uključujući odluku o privremenoj mjeri, konačnu i obavezujuću odluku ili privremenu mjeru Suda Bosne i Hercegovine, Suda za ljudska prava Bosne i Hercegovine ili Evropskog suda za ljudska prava, ili koja sprečava ili na drugi način ometa primjenu, sprovođenje ili sprovođenje takve odluke, biće kažnjena zatvorom u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

(2) Osoba iz stava (1), kojoj je naređeno, direktno ili indirektno, da se ponaša na način koji je naveden u stavu (1) ovog člana, a osjećala se primorano da slijedi takvo naređenje kako ne bi izgubila izvor prihoda ili je bila izložena zlostavljanju na poslu, ali je obavijestila nadređenog da bi takvim postupcima moglo biti počinjeno krivično djelo, može biti blaže kažnjena.

(3) Osoba iz stava (1), kojoj je naređeno, direktno ili indirektno, da se ponaša na način koji je naveden u stavu (1) ovog člana, ali je obavijestila nadležnog tužioca o takvoj situaciji, biće oslobođena kazne.

(4) Za krivično djelo iz stava (1) ovog člana, izriče se sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti.

(5) U skladu sa člancima 113 i 114 ovog Zakona, kazna za krivično djelo iz stava (1) ovog člana imaće kao pravne posljedice koje proističu iz osude:

a) prestanak službene dužnosti i prestanak radnog odnosa;
b) lišavanje odlikovanja;
c) zabrana obavljanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, administrativnom ili bilo kom tijelu finansiranim javnim sredstvima u cjelosti ili delimično;
d) zabrana preuzimanja službene dužnosti u zakonodavnom, izvršnom, sudskom, administrativnom ili bilo kom tijelu finansiranom javnim sredstvima u cjelosti ili delimično."

Član 4

(Ovaj Zakon stupiće na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine".)

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bob Rock

Štrašno, da jedan čovijek izmišlja zakone, kao da je srednji vek...

MONDO REPORTAŽE