• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmit odlučio: Zakoni Narodne skupštine RS NEĆE STUPITI NA SNAGU!

Autor Dragana Božić

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg vlasti Republike Srpske ne priznaju, obratio se danas javnosti i predstavio odluke koje je potpisao, a odnose se na Republiku Srpsku.

 Kristijan Šmit obraćanje Izvor: Samir Jordamović/Anadolija

Kako je naveo na početku obraćanja, nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejton koji je sačinjen u namjeri da zaustavi rat.

"Naš mandat je da osiguramo da se takvo nešto nikada više ne desi. Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i regulišu jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH. Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Dejtona kao što su odluke Visokog predstavnika", rekao je Šmit i dodao da će posljedice ovakvog avanturizma koalicije u Banjaluci, nažalost snositi građani Srpske.

"Iz tog razloga sam odlučio da Zakon o neobjavljivanju odluka OHR-a u Službenom glasniku RS neće stupiti na snagu i svi postupci u donošenju ovog zakona su završeni. Takođe, Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske ne može stupiti na snagu i svi postupci u donošenju ovog zakona su završeni", rekao je Šmit.

Šmit je odlučio i da izmijeni Krivični zakon BiH na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo.

"Te izmjene će osigurati i pravni osnov za tužioce da oni poduzmu aktivnosti. Ovo se definisalo na način da se ne dira imunitet članova parlamenta. Oni koji narušavaju ustavni poredak moraju biti procesuirani i snositi posljedice za svoje postupke", rekao je Šmit.

Upozorio je sve političare da su i dalje sve opcije na stolu, kada su u pitanju njegove Bonske ovlasti, te da se nada da će se politički akteri urazumiti.

"Želio bih napomenuti da svojim odlukama doprinosim ispunjenju jednog od 14 prioriteta na putu ka EU – provođenje odluka Ustavnog suda. Upravo je to ono što ja radim u ovom trenutku. Preduzimam to u ime onih koji su podnijeli zahtjeve Ustavnom sudu i nakon toga se vjerovatno obratiti Evropskom sudu za ljudska prava. Građani nisu u mogućnosti da sada ostvare svoja prava ako ne mogu tražiti da im se predmet riješi pred Ustavnim sudom”, rekao je Šmit.

Pozvao je međunarodne partnere da uvedu nove, ciljane sankcije protiv onih koji ugrožavaju ustavni poredak BiH.

“Sistem evropskih integracija je sistem koji podrazumijeva razgovor i putem njega da se pronađe rješenje koje će se provesti. Međunarodna zajednica, ovo govorim radi onih koji navode neistinite priče o dejtonskim institucijama i lažne tvrdnje o onome što je namjera EU - EU ima ozbiljnu i iskrenu želju da BiH dovede u svoje okvire. Mi ne dovodimo u pitanje unutrašnju strukturu BiH, niko nije donio odluku koja se tiče postojanja entiteta. Ne! Entiteti su dio Ustava i biće dio Ustava sve dotle dok parlamenti i sami građani ne odluče da će imati neku drugu organizacionu strukturu, dakle putem demokratskih metoda. Mislim da će svi građani Republike Srpske koji u njoj žive imati koristi od EU i neće biti izolovani kao što je to slučaj sa Tranistrijom gdje ne možete putovati. Treba nam cilj biti evropska integracija i pozivam sve da bez ikakvih predrasuda ostave po strani ove pokušaje koji su do sada preduzimali”, poručio je Šmit.

Naglasio je da odluke koje je donio na snagu stupaju odmah.

Podsjećamo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik još je prije današnjeg Šmitovog obraćanja rekao da neće prihvatiti bilo koje odluke Kristijana Šmita, kojeg vlasti u Srpskoj ne priznaju za visokog predstavnika BiH jer nije dobio saglasnost Savjeta bezbjednosti UN, kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je 21. juna izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, kojim se briše odredba koja propisuje da će se u Službenom glasniku RS objavljivati propisi i drugi akti koje donosi Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Samo nekoliko dana kasnije Narodna skupština RS usvojila je i zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i to glasovima 56 poslanika “za”, niko nije bio suzdržan ili protiv.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ko

Zakon stupa na snagu objavljivanjem u sl. glasniku RS a ne kad neki Šmit kaže

Max

Nisam za Dodika niti ijednog foteljaša pozicionog ili opozicionog koji se bogati na svađama ljudi ili pljuvanju po svome, ali čuj ovo, dođe neki Šmit i kaže poništavam narodnu volju tj. volju NSRS. Šmit odi kod psihijatra malo

RS

Mars tamo odakle si i dosao.

Boris

Nek me povuče za neku stvar i on isvi kmetovim

MONDO REPORTAŽE