• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stevandića ne brinu moguće Šmitove sankcije: "To bi važilo samo u njegovom kabinetu"

Autor Dragana Božić

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je, povodom najava sankcija, da se Kristijan Šmit ne pita i da se njegove odluke ne mogu primjenjivati na teritoriji Srpske jer on nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN.

 Stevandić o Šmitovom reagovanju na odluke NSRS Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Stevandić je ukazao na potrebu razgovora o Ustavnom sudu BiH koji će u sebi imati državljane BiH, a ne strance.

"Nema više visokog predstavnika! Šta nam može sa sankcijama?! On se ne pita! Ako želi da izazove krizu može pokušati da donese odluku, ali je ne može realizovati! Ako donese odluku o suspenziji odluka Narodne skupštine gdje će ih objaviti?! Važiće samo u njegovom kabinetu u Sarajevu", rekao je Stevandić, koji je i lider Ujedinjene Srpske.

On je istakao da Republika Srpska ne vodi u sukob i da Šmit ne može zabraniti Narodnoj skupštini da donosi zakone, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

Stevandić je ukazao da Šmitove odluke mogu samo njemu lično da napakoste, ali i da dodatno ujedine narod Republike Srpske protiv međunarodne zajednice.

On smatra da se došlo do kritične tačke i da postoje problemi koji se drugačije posmatraju u BiH te da je zbog toga potrebno relaksirati situaciju i postići dogovor.

"Prije godinu dana problematizovala se imovina. Prije toga niko je nije spominjao, fabrike su se gradile i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. Sad se odjednom to problematizuje", rekao je Stevandić.

On je napomenuo da su prije odluke Ustavnog suda BiH čelnici FBiH i međunarodne zajednice dolazili na proslavu 9. januara, ali da se to pitanje problematizovalo da bi se stvorile tenzije.

Stevandić je rekao da Srpska nudi rješenje, jer poziva da se rad Ustavnog suda BiH reguliše zakonom, a ne poslovnikom koji mogu da mijenjaju i izbace mogućnost da jedan narod odlučuje.

On je napomenuo da nema razloga da u BiH dođe do sukoba i da je svima cilj pristup Evropskoj uniji i ekonomski razvoj, ali i da međunarodni faktor nije iskren u svojim namjerama prema BiH.

"Kao predsjednik Narodne skupštine odgovarao sam na sve pravne akte Ustavnog suda, i najviše neizvršenih odluka Ustavnog suda je u FBiH. I mi zbog toga ne pozivamo na disoluciju, i ja lično nikada nisam rekao otcjepljenje, a da nisam čuo poziv na ukidanje. Mi nećemo sukob", rekao je Stevandić.

On je ukazao da su jedina neslaganja Ustavni sud BiH i OHR.

"Da hoćemo secesiju mi bi to objavili, ali mi donosimo isključivo defanzivne odluke, koje su posljedica reagovanje jedine ili dvije institucije u kojima ne važe dejtonski principi", rekao je Stevandić i dodao da po mišljenju Venecijanske komisije odluke mogu da donose samo izabrani predstavnici naroda. 

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE