• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tumačenje pravnika: OHR za 700 KM može da objavljuje svoje odluke u Službenom glasniku RS

Autor Dušan Volaš

Visoki predstavnik moći će da objavljuje svoje odluke u Službenom glasniku RS uprkos činjenici što je Narodna skupština RS usvojila izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske, objavili su mediji.

 Treca redovna sjednica NSRS  (4) (002).JPG Izvor: MONDO

Podsjećamo, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa kojima "prestaje obaveza da se u Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH".

Naime, predloženim izmjenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS iz člana 3. briše se alineja "Visoki predstavnik za BiH", ali ostaje na snazi član 13. ovog zakona.

Taj član kaže da se "u Službenom glasniku RS mogu, uz naknadu, objavljivati propisi i drugi akti organa i organizacija iz Republike Srpske i BiH, čije objavljivanje po zakonu nije obavezno, a ne ugrožava osnovnu djelatnost javne ustanove, kao izdavača".

To praktično znači da OHR po cjenovniku Službenog glasnika RS, što iznosi 700 KM po stranici može ubuduće da objavljuje svoje odluke, objavio je "Capital.ba".

Prema tumačenju pravnika, OHR će moći da objavljuje svoje odluke, ali u oglasnom, a ne u službenom dijelu Službenog glasnika RS.

"Ipak, to neće umanjivati pravosnažnost tih odluka u smislu da neće postojati obaveza njihovog poštovanja zato što nisu objavljene u službenom dijelu Službenog glasnika RS. Druga stvar je politički stav da se osporava legitimitet Kristijana Šmita, što se navodi u obrazloženju predloženih izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS", kaže sagovornik pomenutog portala.

U pomenutom obrazloženju se kaže da "imajući u vidu da gospodin Kristijan Šmit nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10, on se ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH i to je razlog zašto Republika Srpska ne priznaje visokog predstavnika i zbog čega neće više objavljivati propise i druge akte koje donosi visoki predstavnik u BiH u Službenom glasniku RS".

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE