• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS dala zeleno svjetlo da se ne objavljuju odluke OHR-a: "Šmit nije imenovan u skladu sa Dejtonom"

Autor Dragana Božić

Vlada Republike Srpske je danas na šestoj posebnoj sjednici u Banjaluci, dala Mišljenje na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, po hitnom postupku.

 DSC_1603.JPG Izvor: Vlada RS

Iz Vlade su naveli da je ovaj prijedlog u skladu sa Ustavom, pravnim sistemom i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Naime, Vlada Srpske je razmotrila ovaj Prijedlog, koji su u skupštinsku proceduru, uputili narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), po hitnom postupku, a o kojoj bi sutra trebali da raspravljaju na posebnoj sjednici NSRS.

Kako su saopštili, Ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan je u odredbama Amandmana XXXII tačka 4) na član 68. Ustava RS, prema kojem Republika uređuje i obezbjeđuje ustavnost i zakonitost i u članu 70. stav 1. tačka 2. Ustava RS, prema kojem Narodna skupština donosi zakone, druge propise i opšte akte. "Članom 109. stav 2. Ustava Republike Srpske propisano je da se zakoni, drugi propisi i opšti akti, prije stupanja na snagu objavljuju u odgovarajućem službenom glasilu. Takođe, u preambuli Ustava izražena je jasna opredjeljenost RS za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, dok je u članu 5. Ustava izričito utvrđeno da se ustavno uređenje Republike, između ostalog, temelji na garantovanju i zaštiti ljudskih sloboda i prava u skladu sa međunarodnim standardima i vladavini prava", navode iz Vlade RS.

Kako navode, važećim Zakonom o objavljivanju zakona i drugih propisa RS uređen je način objavljivanja zakona, drugih propisa i opštih akata u službenom glasilu RS, kao i osnivanje, status i upravljanje Službenim glasnikom RS te dodaju da se predloženom izmjenom ovog zakona briše odredba koja propisuje da će se u "Službenom glasniku Republike Srpske" objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za BiH.

"Predlagač Zakona, obrazlažući razloge za donošenje, u skladu sa članom 41. stav 1. tačka 5) Pravila za izradu zakona i drugih propisa RS, navodi da, s obzirom na to da gospodin Kristijan Šmit nije imenovan u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik 'treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija', ne može se smatrati visokim predstavnikom u BiH, te se predlaže da se propisi i drugi akti koje donosi ne objavljuju u 'Službenom glasniku Republike Srpske', kazali su iz Vlade RS.

Kada su u pitanju razlozi za donošenje zakona po hitnom postupku, predlagač shodno članu 213. Poslovnika NSRS, navodi da s obzirom na to da imenovanje visokog predstavnika nije izvršeno u skladu sa članom 1. stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, odluke koje donosi ne mogu da se objavljuju u službenom glasilu, egzistiraju u pravnom sistemu i proizvode pravne posljedice, zbog čega je predmetni zakon potrebno donijeti u hitnoj proceduri.

"Nakon uvida u propise Evropske unije i analize odredaba Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, po hitnom postupku, nisu ustanovljeni obavezujući sekundarni izvori prava EU koji su relevantni za predmet regulisanja dostavljenog prijedloga. Zbog toga u Izjavi o usklađenosti stoji ocjena 'Neprimjenjivo'", zaključili su u Vladi RS.

Podsjećamo, Narodna skupština RS će sutra održati posebnu sjednicu na kojoj bi po hitnom postupku trebalo bi da bude razmatran Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, kojim se propisuje da prestaje obaveza da se u republičkom Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik u BiH.

Na ovo je reagovao i Kristijan Šmit, kojeg RS ne priznaje za visokog predstavnika, navodeći da “strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući RS, imaju obavezu da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom. Nikakva politička retorika ili izmjena zakona ne mogu osloboditi institucije i njihove zaposlene ove obaveze”, stoji u saopštenju.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE