• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o Kosovu i dopune Zakona o sukobu interesa RS

Autor Brankica Spasenić

Narodna skupština RS usvojila je danas Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koja je bila prijedlog predsjednika NSRS Nenada Stevandića.

 Treca redovna sjednica NSRS  (4) (002).JPG Izvor: MONDO

Interesantno je da je tokom glasanja za rezoluciju bio samo jedan glas protiv, i to upravo Stevandićev, ali je on potom tvrdio da je došlo do tehničke greške i glasanje je ponovljeno.

Iako su juče poslanici dijela opozicije imali određene kritike na ovu rezoluciju, tvrdeći da ona nema efekta i da služi za skupljanje političkih poena, ona je u konačnici, nakon ponovljenog glasanja, usvojena jednoglasno.

Stevandić je juče, tokom skupštinskog zasjedanja, najavio da će ova rezolucija biti poslana Generalnoj skupštini i Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

U rezoluciji se osuđuje kršenje prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu, te „terorističke aktivnosti kosovskih Albanaca i njihovih vlasti”.

Pozivaju se predstavnici međunarodne zajednice da i oni “ozbiljno osude” kršenja ljudskih prava Srba i nealbanskog stanovništva, te traži “procesuiranje odgovornih”.

Nadalje, Narodna skupština RS podržava “napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244, usvojenoj 10. juna 1999. godine”.

U zaključcima rezolucije se traži da predstavnici RS u institucijama BiH iniciraju donošenje odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i „nastavak etničkog čišćenja“ na Kosovu.

Poslanici NSRS usvojili su i dopune Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u Republici Srpskoj, a kojim se, prema tvrdnjama nekih nevladinih organizacija i opozicije u RS, pokušava legalizovati sukob interesa.

U obrazloženju dopuna Zakona o sprečavanju sukoba interesa se navodi:

“U cilju sprečavanja sukoba interesa u odnosu na udruženja i fondacije koje se finansiraju iz budžeta RS ili jedinice lokalne samouprave, vrši se dopuna Zakona na način da izabrani predstavnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici mogu biti članovi organa, predsjednici ili direktori udruženja ili fondacija, za koje poslove ne primaju naknadu, i tada nisu u sukobu interesa”.

Šef Kluba poslanika SDS Vukota Govedarica je istakao da su brojni primjeri sukoba interesa i duplanja funkcija, ali da Кomisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti u Republici Srpskoj nije reagovala.

„Tako je Gordan Mišeljić isto vrijeme direktor Hidroelektrane na Trebišnjici, član Upravnog odbora Hidroelektrane 'Dabar', odbornik u gradskoj skupštini, član Upravnog odbora i predsjednik Fudbalskog kluba Leotar. Treba podsjetiti da prije nego što je postao ministar pravde u Vladi RS Miloš Bukejlović u isto vrijeme bio i Direktor Elektro Doboja, član Nadzornog odbora Željeznica RS, član Nadzornog odbora preduzeća 'Gradska toplana', odbornik u gradskoj skupštini“, naveo je Govedarica.

U Transparency International u BiH ranije su ocijenili da su izmjene ovog zakona ekspresno upućene u proceduru kada se bivši predsjednik VSTS-a BiH i savjetnik predsjednika RS Milan Tegeltija, našao u sukobu interesa nakon što je postavljen na čelo FK Borac.

Skupština RS danas je usvojila i prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija, Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa Svetog manastira Hilandar – prijedlog predsjednika RS, te nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE