• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šmit prijeti: Budite spremni, biće ozbiljna reakcija

Autor Dušan Volaš

Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, u intervjuu za Face televiziju je najavio da će donijeti novu odluku koja se tiče Milorada Dodika te smatra da za to ima snažnu podršku međunarodne zajednice.

 AA-20230407-30789297-30789292-OBRACANJE_VISOKOG_PREDSTAVNIKA_SCHMIDTA_U_SARAJEVU.jpg Izvor: Anadolija/Denis Zuberi

Šmit je rekao da je "prošlo vrijeme izjava, sada je vrijeme da se preduzmu aktivnosti".

"Kada govorimo o nezakonito donesenim zakonima u RS koji imaju uticaja na neku od najviših institucija u zemlji, kada imamo takve zakone, onda moramo ponovo uvesti i vratiti se na one kapacitete koje ima Ustavni sud", rekao je Šmit ukazujući na to da plan Milorada Dodika neće biti uspješan.

On je istakao kako je besmisleno to što Dodik s jedne strane se žali da Ustavni sud nije multinacionalni, a s druge strane ne želi poslati sudije iz RS u tu instituciju.

"Stvari sam jako ozbiljno shvatio. Moja pozicija postoji da bih mogao zaštiti i zemlju i njene građane. I nakon groznih vremena, moramo osigurati da gradimo mirno društvo, a ovo što sad imamo je pokušaj uništavanja tog društva. Ovo je ozbiljan napad, ali mogu reći, budite spremni, bit će i ozbiljna reakcija", najavio je Šmit.

Dalje je ispričao kako je sa međunarodnom zajednicom razgovarao o korištenju Bonskih ovlaštenja zbog Milorada Dodika, prenosi Kliks.

"Mi u međunarodnoj zajednici smo razgovarali u prethodnih nekoliko dana o ovome i mislim da postoji jedinstven stav. Mislim da će oni stati iza mene i potpuno podržati namjeru da se osigura rad Ustavnog suda BiH... Međunarodna zajednica ovo sve shvata ozbiljno, ponekad smo ranije kasnili, ali nećemo više jer sada imamo i Evropu pred vratima i rat u Ukrajini", kazao je Šmit.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Aj bolan covjece dodji sebi i bjezi kuci svojoj. Niti te ko slusa niti je koga briga sta ti kazes. Ja ne razumijem odkud turistima ovolika prava da pricaju javno sta hoce.

MONDO REPORTAŽE