• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reakcije iz FBiH na odluku u RS: "Trojka" i Komšić prozvali visokog predstavnika i američkog ambasadora

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su danas Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj i to glasovima 56 poslanika “za”, a bez glasova protiv. Iz Federacije BiH stigle žestoke političke reakcije.

 Trojka - Komšić, Forto, Nikšić Izvor: FENA

"Zakon kojim je Narodna skupština Republike Srpske propisala da se odluke Ustavnog suda BiH neće objavljivati, primjenjivati i izvršavati na području tog entiteta predstavljaju grubo kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvoreni udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine", navodi se u zajedničkom saopštenju SDP-a BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke (stranke "Trojke" koje sa SNSD i HDZ čine vlast na nivou BiH).

Ističu kako je “sasvim je jasno da je usvajanje ovog Zakona protivustavno jer je Ustavom BiH i svim drugim pozitivnim normama jasno propisano da "niža administrativna jedinica ne može derogirati odluke države i državnih institucija".

"Podsjećamo vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, a posebno predsjednika tog entiteta Milorada Dodika da je postojanje, sastav i način odlučivanja Ustavnog suda BiH dio Ustava Bosne i Hercegovine koji je opet dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Iako se u svom redukcionističkom tumačenju Dejtonskog sporazuma često poziva na ‘slovo Dejtona’, iz postupanja prema Ustavnom sudu BiH jasno je da Milorad Dodik i vlasti u Republici Srpskoj krše osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takav pristup pokazuje da se ustvari ne poštuje nikakav princip izuzev golog pravnog i političkog nasilja. Ustavni sud, sa svojom jedinstvenom ulogom u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine, predstavlja jednu od najvažnijih institucija države Bosne i Hercegovine i jasno poručujemo da je atak na Ustavni sud ustvari atak na Dejtonski mirovni sporazum i direktno ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenju "Trojke", prenosi N1 BiH.

Iz SDP-a BiH, Naroda i Pravde i Naše stranke, osuđuju i, kako navode, “rasističke izjave Milorada Dodika o sudiji Ustavnog suda BiH koji dolazi iz Albanije, ali i napade na reisul-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića".

"Govor mržnje i otvoreni rasistički napadi na sudiju Ledia Biankua (Dodik ga nazvao "Šiptarom") neprihvatljivi su u javnom prostoru u demokratskim društvima. Danas je Milorad Dodik jedini značajniji politički akter u cijelom regionu koji će se poslužiti takvim uvredama kada se radi o pripadnicima albanskog naroda što ustvari predstavlja potpuni otklon i suprotnost bilo kakvim inicijativama za regionalno povezivanje. Ukazujemo i na neprimjereno oštar istup spram reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića", dodaje se u saopštenju.

Trojka poziva Narodnu skupštinu Republike Srpske da ispuni svoju ustavnu obavezu i imenuje nedostajuće sudije u Ustavni sud BiH te da se vrati u okvire ustavnog djelovanja.

"Jasno prepoznajemo da se ne radi ni o kakvom blefu ili politikanstvu već o namjeri da se izvrši udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine. Tužilaštvo BiH ima svaku obavezu i odgovornost da u ovakvim slučajevima djeluje. Krivični zakon BiH u članu 156 propisuje krivično djelo napad na ustavni poredak dok u članu 239 kao krivično djelo definira odbijanje izvršenja odluka Ustavnog suda BiH te Tužilaštvo BiH ima nedvosmislenu obavezu da reagira. Takođe, jasno ukazujemo da ovakve odluke direktno ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini i regionu. Na pravno nasilje nije moguće odgovoriti bilo kakvim kompromisom ili popuštanjem i nesumnjivo ćemo iskoristiti sva pravna i politička sredstva da ovakve rušilačke pohode zaustavimo. U uslovima otvorene ucjene jasno je da je nemoguće očekivati da će Parlamentarna skupština BiH razmatrati bilo kakav zakon o Ustavnom sudu BiH. Istovremeno, očekujemo od međunarodne zajednice, a posebno od visokog predstavnika u BiH, da odlučno i nedvosmisleno stane u zaštitu mira, Dejtonskog sporazuma i ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine. Usvajanje ovakvih zakona i najava da će se na sličan način odnositi spram Tužilaštva BiH i SIPA-e predstavljaju akutni izazov miru u BiH i regiji", stoji na kraju zajedničkog saopštenja SDP-a, Naroda i Pravde i Naše stranke.

Komšić: Marfi Dodika "pustio u vlast"

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prozvao je američkog ambasadora Majkla Marfija.

"Dok Marfi najavljuje da će 'do kraja godine', a ne znamo koje 'završiti sa Dodikom', a Dodik najavljuje da će 'do kraja godine Marfi otići', dok Satler najavaljuje nikada viđen zamah na evropskom putu, dok Šmit hoda Evropom i priča besmislice u koje ni sam ne vjeruje, čovjek sa američke crne liste kojeg je Amerikanac Marfi pustio u vlast i Savjet ministara, vodi Bosnu i Hercegovinu u stanje klasične pobune po modelu Radovana Karadžića, a koja je prethodila agresiji i ratu devedesetih godina", rekao je Komšić, prenosi Klix..

Naglasio je da "danas, baš kao i tada, institucije BiH koje su to obavezne po zakonu (tužilaštva, policijske i sigurnosne agencije) ne reaguju". Dodao je da je moguće da čekaju signal od svojih stvarnih "gazda", smještenih u amabasadama, misijama, uredima u Sarajevu.

"Zato mi se čini smislenim pozvati te njihove istinske gospodare, kada već te institucije neće da provedu volju onoga ko bi im trebao biti 'pravi gospodar', Ustava i zakona ove zemlje, da im napokon nalože da rade svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom. Ako se to ne desi, onda neka se bar ne čude 'nama radikalnima' kada kažemo da ćemo svoju zemlju braniti na svaki način! Jednom jesmo i uvijek ćemo!", zaprijetio je Komšić.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Peđa

Ne mogu da shvatim, napadaju stalno od 95 na republiku srpsku, a ljute se što se branimo

RS

Ma mozete titu dici iz groba nece vam pomoci da nam otmete nasu imovinu i da nam vi krojite sudbinu. Mozete pokusavati koliko hocete ali taj film necete gledati

MONDO REPORTAŽE