• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Burno obraćanje Dodika u NSRS: O zabrani rada SIPA, Suda i Tužilaštva BiH u RS, najavio nove rigorozne korake

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik RS Milorad Dodik je danas, u uvodnom obraćanju poslanicima NSRS, najavio nove poteze i rigorozne mjere ka onima u RS koji ne ispoštuju novi Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, a koji je danas na dnevnom redu posebne sjednice Skupštine.

 Milorad Dodik Izvor: Mondo - Slaven Petković

U predloženom zakonu je navedeno – "odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske", dok se, između ostalog, u članu 3. navodi: “Lica koja su dužna da postupaju po odredbama ovog zakona izuzimaju se od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske".

Dodik je danas najavio da će, ukoliko SIPA, Sud i Tužilaštvo BiH, pokušaju onemogućiti ili spriječiti da se ne sprovode i ne primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH u RS, zabraniti i njihov rad u Republici Srpskoj.

Takođe, najavio je brojne rigorozne korake za sve sudove ili sudije u RS koji eventualno donesu odluku da će sprovesti neku odluku Ustavnog suda BiH, uključujući i zatvorsku kaznu od jedne godine, te gašenje tog suda.

"Ustavni sud BiH je pokazao da je navijački, inkvizicijski, prekršio je Ustav, otvorio novu ustavnu praksu, koristeći iza sebe političku silu zemalja koje su se okupile oko toga",rekao je Dodik.

Kazao je kako su sudije Srbi tamo bili samo "popuna", a da su bili isključeni iz sistema odlučivanja, dok Ustavni sud BiH sprovodi bošnjačku centralističku politiku uz pomoć stranaca.

"U kontiunitetu krše Ustav, od početka. Moram da priznam da je ova odluka, od prije nekoliko dana, ključni dokaz njihovih namjera da donose odluke putem većine, tri stranca i dva člana Ustavnog suda BiH, a to su ratni predsjednik SDA i bivša potpredsjednica SDA i da tako donose najčešće odluke po sistemu 5-4, kao što je odluka o Sudu i Tužilaštvu BiH", kazao je Dodik.

Podvukao je da RS radi ozbiljan posao.

"Nadam se da postoji svijest o važnosti ove tačke dnevnog reda i da sada djelujemo putem zakona, za razliku od ranijih zaključaka", istakao je Dodik.

Dodao je i da je vjerovatno sljedeće - zabrana rada Suda, Tužilaštva i SIPA.

"Ukoliko krenu sa rigidnim primjenama, mi ćemo odbaciti i te institucije. Naravno, galamiće američki ambasador da to nije u skladu sa ustavnim principima...", dodao je Dodik.

Kazao je i kako ove tri institucije još uvijek "nisu pribavile ustavni osnov".

"Svi ti koji su nametnuti da budu represivni organi prema RS, a ako ne dozvole da se ne primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH u RS, biće izbačeni i ja ću predložiti skupštini i te zakon", dodao je Dodik

"Ovo je dan u kojem ulazimo u novu priču. Da imamo jedan novi odnos prema Ustavnom sudu BiH, kao što je i prema visokom predstavniku. Nigdje u Dejtonu ne piše da će se u Službenom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika, a mislim da od 2010., 2011. godine, nije objavljena nijedna odluka", rekao je Dodik.

Podvukao je da RS "ne krši Dejtonski sporazum".

"Kažemo, dajte da donesemo zakon o Ustavnom sudu BiH , mi predlažemo da troje sudija bira RS, a šestoro FBiH i da odlučuju u kvorumu gdje moraju biti prisutnu svi. Time ne štitimo samo Srbe, nego i Hrvate i Bošnajke, neće biti nesporazuma, jer najveće nesporazume ovdje pravi Ustavni sud BiH i stranci, poput ambasadora Marfija koji misli da je ovdje još uvijek 1995. i da putem svojih šefova može šta hoće”, kazao je Dodik.

Naveo je i da kada je dao ultimatum Ustavnom sudu BiH i rok do petka u podne da povuče posljednju odluku, da se nadao da oni to neće ispoštovati.

"Bojao sam se da neće slučajno, a pošto nisu uradili, sa radošću sam dočekao i predložili smo ovaj zakon", kazao je Dodik.

Najavio je nove rigorozne mjere.

"Ako Ustavni sud BiH donese neku odluku i naloži na primjer sudu u Trebinju, i ako sudija to uradi, doći ćemo u ovu skupšptinmu i ukinuti taj sud", rekao je Dodik i najavio kako će u tom i tamo zaposleni ostati bez budžetksih sredstava i time bez posla.

"Da li je to rigorozno? A zašto poštujete odluke stranaca", kazao je Dodik.

Najavio je i izmjene Krivičnog zakonika RS i Zakona o krivičnom postupku, te da će predvidjeti kaznu zatvora od godinu dana za onoga ko "inkriminira" ovakvu odluku RS.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ranko

Interesuje li se Dodo za obicnog covjeka zapita li se kako obican covjek zivi u ovim vremenima ekstremne skupoće naravno njega to ne interesuje jer on o tome nikad nije imao potrebu razmisljati bitno je samo mlatiti praznu slamu i sludjivati ovaj jadni narod sta njega briga hoce li moje dijete imati sta jesti

СА

Виталне интересе сте продали, издали и предали кад је силом тих истих странаца које сад овај као прозива он и доведен. Смијењен легитимно изабран тадашњи предсједник Поплашен као и стотине кадрова, фактички прокрчен пут овом баји, да дође,даље сви одлично знамо шта се дешавало. Предао јасеновачку грађу хрватим, издао Хагу сваког србина, укинуо војску, распродао и поотимао фирме и још безброј малверзација и махинација. И ј вас он у уста глупа која и даље дају њему глас. А ко гласа, нормалан нико, само коме је испран мозак да мора због тричаве плате, полуписмени националиста и пензионер, а такво нам друштво и јесте, слијепо, ћораво, глуво, сакато, тачније осакаћено, јер овај спроводи нечије туђе политике никако политику која се тиче српског бића.

RS

Bar neko da cuva vitalne interese RS. U suprotnom uskoro ne bi imali nista.,sve bi nam oteli. To je vjerovatno i bio njihov plan od pocetka. Svaki entitet na svojoj teritoriji ima pravo da donosi odluke u skladu sa svojim ustavom. Sta bi oni rekli da RS oce njima da nametne nesto slicno!!!

MONDO REPORTAŽE