• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela sjednica NSRS o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

Autor Brankica Spasenić

Posebna sjednica Narodne skupštine RS počela je danas u Banjaluci, a na dnevnom redu je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

 Treca redovna sjednica NSRS  (4) (002).JPG Izvor: MONDO

Sjednici prisustvuju predsjednik RS Milorad Dodik, predjedavajuća Predsjendištva BiH Željka Cvijanović, gosti iz Evropske unije i drugi.

Uvodnu riječ daće ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

U predloženom zakonu su četiri člana od kojih je u prvom avedeno – “odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske”.

U članu 2. stav 1 je navedeno : “Odluke iz člana 1. ovog zakona neće se primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH”, a u stavu 2 :”Do donošenja zakona iz stava 1. ovog člana, privremeno se stavljaju van snage odredbe zakona kojim se propisuje objavljivanje zakona i drugih propisa Republike Srpske, u dijelu koji se odnosi na propise i druge akte koje donosi Ustavni sud BiH”.

Takođe, zakonski se pokušava regulisati i amnestiranje od krivične odgovornosti onih koji se ogluše o odluke Ustavnog suda BiH, pa se u članu 3. navodi: “Lica koja su dužna da postupaju po odredbama ovog zakona izuzimaju se od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske”.

U posljednjem, članu 4. stoji : ”Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS”.

Predlagači ovog zakona su predsjednik RS, narodni poslanici i Vlada RS, a obrazlažući razloge za njegovo donošenje, podsjećaju da je Ustavni sud BiH 19. juna 2023. godine održao vanrednu plenarnu sjednicu, na kojoj je usvojio Odluku o izmjeni Pravila tog suda, na osnovu koje je omogućeno zakazivanje i održavanje sjednica, kao i donošenje odluka bez sudija izabranih od Narodne skupštine RS.

- Na ovaj način pravilima je regulisao pitanja koja bi trebalo da se utvrđuju isključivo zakonom. S tim u vezi, pristupilo se donošenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u cilju zaštite Ustavom zagarantovanih prava RS, kao i zaštite RS od odluka koje će se eventualno donositi bez sudija imenovanih iz RS – stoji u obrazloženju spornog prijedloga zakona.

Кada su u pitanju razlozi za donošenje zakona po hitnom postupku, predlagači navode da se posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH prouzrokuju štetne posljedice za rad organa i organizacija RS, urušavaju njene ustavne nadležnosti…

Obrazlažući razloge za stupanje na snagu ovog zakona narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“, predlagači navode da se predloženim zakonom štiti ustavni poredak i pravni sistem RS, što predstavlja “naročito opravdan razlog za stupanje ovog zakona na snagu prije osmog dana od dana objavljivanja, a u skladu sa članom 109. stav 1. Ustava RS”.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE