• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS sutra "ukida" odluke Ustavnog suda BiH? Zakazana posebna sjednica

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Posebna sjednica Narodne skupštine RS biće održana sutra, sa početkom u 11 sati, a na dnevnom redu je – Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, po hitnom postupku.

 IMG_2718.jpeg Izvor: Mondo/Slaven Petković

Predloženo je da zakon, ukoliko se usvoji, stupi na snagu drugog dana od dana donošenja.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić je kazao da je sinhronizovana akcija OHR-a i Ustavnog suda BiH na otimanju imovine, prekinuta odlukom NSRS sa prethodne sjednice da se ne objavljuju odluke visokog predstvanika.

Poslanici NSRS su na sjednici održanoj 21. juna usvojili niz zaljučaka koji se odnose na Ustavni sud BiH.

Između ostalog, zaključeno je da ukoliko Ustavni sud BiH nastavi “neustavno djelovanje Narodna skupština RS će biti primorana da donosi odgovarajuće zakone kojim se takvo postupanje neutrališe”.

Zatraženo je od predstavnika RS u institucijama BiH da iniciraju postupak donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH i da iniciraju postupak donošenja Zakona o izboru troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, kojim će se propisati da najmanje jednog sudiju bira Narodna skupština RS.

"Ukoliko se Parlamentarna skupština BiH ogluši o zahtjeve RS, pozivamo sve predstavnike RS da se povuku iz njihovog rada dok se ovi zakoni ne usvoje. Zadužuje se Vlada RS i ministarstvo pravde da pripreme Nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH, sa posebnim osvrtom na izbor sudija", zaključeno je na spomenutoj sjednici.

Takođe, zadužena je Vlada RS i Ministarstvo pravde RS da “pripreme Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske i da ga upute u skupštinsku proceduru ukoliko se nastavi neustavno djelovanje Ustavnog suda BiH”. Ovim zakonom, istaknuto je, se treba riješiti i pitanje pravne zaštite onih koji bi bili izloženi eventualnom krivičnom gonjenju zbog neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH.

Nakon ove sjednice, počeće posebna sjednica sazvana povodom veta koji je uložila predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na Sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu.

(Mondo/B. S.)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE