• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta piše u Prijedlogu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH? Zbog NAROČITIH RAZLOGA stupiće na snagu ODMAH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske naći će se u utorak pred poslanicima NSRS na posebnoj sjednici.

 Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Prijedlog u Članu 2. predviđa da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Do donošenja zakona iz stava 1. ovog člana, privremeno se stavljaju van snage odredbe zakona kojim se propisuje objavljivanje zakona i drugih propisa Republike Srpske, u dijelu koji se odnosi na propise i druge akte koje donosi Ustavni sud Bosne i Hercegovine", stoji u Prijedlogu.

Pročitajte i ovo

U Članu 3. piše da se lica koja su dužna da postupaju po odredbama ovog zakona "izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Republike Srpske".

"Predlagači Zakona, obrazlažući razloge za donošenje ovog zakona, u skladu sa članom 41. stav 1. tačka 5) Pravila za izradu zakona i drugih propisa Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 24/14), navode da je Ustavni sud BiH 19. juna 2023. godine održao vanrednu plenarnu sjednicu, na kojoj je usvojio Odluku o izmjeni Pravila tog suda, na osnovu koje je omogućeno zakazivanje i održavanje sjednica, kao i donošenje odluka bez sudija izabranih od Narodne skupštine Republike Srpske, te na ovaj način Pravilima regulisao pitanja koja bi trebalo da se utvrđuju isključivo zakonom. S tim u vezi, pristupilo se donošenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, u cilju zaštite Ustavom zagarantovanih prava Republike Srpske, kao i zaštite Republike Srpske od odluka koje će se eventualno donositi bez sudija imenovanih iz Republike Srpske", piše u Prijedlogu.

Obrazlažući razloge za stupanje na snagu ovog zakona narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“, predlagači navode da se predloženim zakonom štiti ustavni poredak i pravni sistem Republike Srpske, što predstavlja naročito opravdan razlog za stupanje ovog zakona na snagu prije osmog dana od dana objavljivanja

Kao obrazloženje naveden je Član 109. stav 1. Ustava Republike Srpske kojim je propisano da zakoni i drugi opšti akti stupaju na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja, a da mogu stupiti na snagu i ranije iz naročito opravdanih razloga.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS biće održana sutra, sa početkom u 11 sati.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE