• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je "kušao" ljuti, a ko blagi kečap? Govedarica o intervencijama stranaca prema političarima u RS

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Šef kluba poslanika SDS u NSRS Vukota Govedarica izjavio je danas da su funkcioneri SDS isprobali "ljuti kečap intzervencionizma međunarodne zajednice, a da su ostali kušali njihov blagi kečap".

 Govedarica Ustavni sud ljuti i blagi kečap Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

On je metaforično o smjenama i sankcijama funkcionera u Republici Srpskoj od strane OHR govorio na posebnoj sjednici NSRS na kojoj se raspravlja o radu Ustavnog suda BiH, a usput i međunarodne zajednice u BiH u liku visokih predstavnika.

"Kada govorimo o intervencionizmu, to vam dođe kao neka vrsta kečapa. Imate blagi i ljuti kečap. Ovaj čovek je jeo ljuti kečap, neki su jeli blagi, pa im nije bio toliko neprijatan. Ljuti su jeli oni koji nisu htjeli da formiraju Sud i Tužilaštvo BiH, a za koga danas Dodik kaže da nema svoj ustavni osnov. Godine 2002. Špirić, Rodić, Ilić, dakle SNSD, SPS i ostali glasaju za taj sud. Je li tada bio ustavni osnov za formiranja Suda BiH? Oni koji su jeli ljuti kečap kasnije su 2004. došli pod nož međunarodnog intervencionizma, a najveću političku cijenu je platila SDS. Ne daj bože da neki od vas probaju taj ljuti kečap. To nije stav SDS", rekao je Govedarica, saopšteno je iz SDS.

On je naglasio da je NSRS već 10-15 puta raspravljala na sličnu temu i da nikada nije ispoštovala svoje ranije stavove.

"Ugrožena je pravna sigurnost Republike Srpske i njenih građana. Jano je da se na ovakav način razgrađuje pravni poredak Srpske. Jasno nam je šta bi činili. Ali moramo da budemo smisleni i moramo da budemo ideološka politička elita, a ne vjerujem da smo svi takvi", rekao je Govedarica.

Govedarica je tokom današnje rasprave rekao da je Ustavni sud BiH, odlukom da može da radi bez sudija iz reda srpskog naroda, sam prekršio sopstveni pravilnik što je presedan u pravosuđu, ali i presedan u svjetskoj pravnoj praksi.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE