Politika

Da li je Stanivuković zloupotrijebio položaj? Danas prijava zbog poskupljenja parkinga, u Gradskoj upravi ćute

Autor Željko Svitlica

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković podnijeće danas krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića, kojeg optužuje za zloupotrebu službenog položaja.

Izvor: Dušan Volaš, mondo.ba

Ninković smatra da je Stanivuković zloupotrebio položaj kada je donio odluku o poskupljenju parkinga u Banjaluci.

Predsjednik Gradskog odbora DEMOS-a Banjaluka Boran Bosančić takođe je pozvao gradonačelnika Draška Stanivukovića da povuče odluku o poskupljenju parkinga jer to može donijeti samo gradska Skupština. Najavio da će pokrenuti ocjenu zakonitosti pravilnika pred Ustavnim sudom RS.

Prema Pravilniku o uslovima, načinu korišćenja, organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja na području Grada Banja Luka, a koji donosi gradonačelnik Banjaluke, utvrđuju se uslovi, način korišćenja, organizacija, način naplate i kontrola parkiranja vozila na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja.

U Statutu grada piše da Skupština "daje saglasnost na cijenu komunalne usluge". Prema Zakonu o komunalnim djelatnostima Republike Srpske, upravljanje parkinzima je definisano kao komunalna djelatnost od posebnog javnog interesa.

Na naše pitanje nadležnom odjeljenju i službi za odnose s javnošću u Gradskoj upravi, o tome da li oblast uređivanja cijene parkinga u Gradu Banjaluci spada u nadležnost Skupštine Grada (Član 38, stav 11. Statuta Grada) ili ne, nismo dobili odgovor.

(MONDO)