Đajić nikako da se odluči

U SNSD razmišljaju da prikupe potpise prije pokretanja OPOZIVA Draška Stanivukovića

Autor Željko Svitlica

U Gradskom odboru Saveza nezavisnih socijal demokrata (GO SNSD) u Banjaluci razmišljaju da konačno pokrenu opoziv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, ali da to urade na temelju peticije koju će pokrenuti.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Najveći zagovornik opoziva je predsjednik GO SNSD-a Vlado Đajić, ali u stranci još postoji bojazan od ishoda, pa Đajić nema podršku koju traži.

Kako saznajemo, u SNSD su blizu odluci da od petka organizuju potpisivanje peticije u prostorijama stranke u Banjaluci na osnovu koje bi konačno pokrenuli opoziv.

Generalni direktor UKC RS opoziv je spominjao nekoliko puta, a posljednji put u junu, na pres konferenciji u Gradskoj upravi, kada je rekao da "ponašanje i potezi aktuelnog gradonačelnika Banjaluke u vođenju grada zaslužuju da se pokrene njegov opoziv što ne traže samo SNSD i koalicioni partneri, već i brojni građani, pa i radnici Gradske uprave".

U SNSD su vrlo oprezni prema opozivima u situaciji kada je gradonačelnik iz druge političke stranke, jer posljednji put kada je gradski ogranak stranke ubijedio rukovodstvo da se isplati upustiti u takvu avanturu završio se neslavnim porazom u Bijeljini.

Škripi i u samom banjalučkom SNSD-u. Mladi Momčilo Antonić, do juče narodni poslanik i Đajićev kolega, a sada direktor javnog preduzeća "Gas-res", na "Tviteru" je optužio Đajića za klevetanje upravo na temu opoziva.

Naime, na društvene mreže i pojedine "portale" bez uredništva i redakcije procurile su informacije sa jučerašnjeg sastanka u GO SNSD, na kojem je trebalo da bude donesena odluka o opozivu. 

Stanivuković je više puta pozvao Đajića i SNSD da pokrenu opoziv, tvrdeći da on ima većinsku podršku glasača u Banjaluci i da zbog toga ova stranka nema dovoljno hrabrosti za takav politički potez. 

O pokretanju inicijative za opoziv gradonačelnika odlučuje Skupština grada u kojoj SNSD ima kontrolu nad većinom odbornika, mada ne u 100 odsto slučajeva. Međutim, Skupština grada može biti i raspuštena ako opoziv ne uspije i to odlukom Narodne skupštine, a na prijedlog Vlade RS. Ni ovo pravilo u Republici Srpskoj nije bilo ispoštovano u slučaju kada je SNSD bio "na gubitničkoj strani".

(MONDO)