Politika

Banjaluka spremila rezoluciju protiv Kristijana Šmita i Ustavnog suda BiH

Autor Željko Svitlica

Odbornici Skupštine grada Banjaluka raspravljaće na 24. sjednici o Rezoluciji o zaštiti i nepovredovosti prava Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave u RS, koja osuđuje Ustavni sud BiH i poteze Kristijana Šmita.

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

U uvodu rezolucije, čiji je predlagač predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, piše da Skupština čvrsto stoji uz Republiku Srpsku u borbi za zaštitu njenih nadležnosti u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH i njegovim Aneksom 4 - Ustavom BiH.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da uskrati podršku gospodinu Kristijanu Šmitu, samozvanom visokom predstavniku, koji nije izabran u skladu sa procedurom propisanom u članu I stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH jer nema saglasnost Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na svoje imeiovanje. Osuđujemo Odluku Ustavnog suda BiH o izmjeni Pravila Ustavnog suda BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 47/23) kojom se briše član 39. Pravila i na taj način obesmišljava učešće sudija iz Republike Srpske u njegovom radu", navodi se u narednim tačkama.

Skupština grada Banjaluka oštro se se protivi "da se imovina Republike Srpske i imovina jedinica lokalne samouprave neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH i odlukama samozvanog visokog predstavnika pretvori u državnu imovinu BiH.

"Pozivamo nadležne institucije i organe BiH i Republike Srpske da ne preduzimaju aktivnosti zasnovane na neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH i odlukama samozvanog visokog predstavnika, jer bi to dovelo do dalje eskalacije političkih odnosa u BiH sa nesagledivim posljedicama i pozivamo spomenute institucije i organe da sačekaju miran politički rasplet krize", piše u rezoluciji.

Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sastao se u maju prošle godine sa Kristijanom Šmitom u Banjaluci, a sastanak je održan na inicijativu Kancelarije visokog predstavnika. Stanivuković je sa Šmitom prošetao kroz centar grada, pokazao mu Spomenik 12 beba i Hram Hrista Spasitelja.

Sjednica Skupštine grada Banjaluka biće održana 24. oktobra.

(MONDO)