• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve Šmitove posjete Banjaluci: Od agencije do agencije i šetnja sa Stanivukovićem (FOTO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Kristijan Šmit najavio je da će posjetiti Banjaluku, a još nije sasvim sigurno s kim će se sastati i gdje. Šmit je do sada zvanično posjetio Banjaluku tri puta, a tada je imao sastanke sa političarima iz opozicije i pojedinim zvaničnicima.

 Kristijan Šmit posjete Banjaluci Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Šmit je u prvoj posjeti Banjaluci bio u novembru 2021. godine. Posjetio je Agenciju za izdavanje identifikacionih dokumenata (IDDEEA),, Upravu za indirektno oporezivanje i Agenciju za lijekove.

Šmit tokom posjete nije davao izjave novinarima, a OHR se tada oglasio saopštenjem u kojem navode da je Šmitova posjeta bila s ciljem da "institucijama pruži podršku i iskaže uvažavanje za značajan posao koji ove institucije obavljaju za sve građane Bosne i Hercegovine".

Samo nekoliko dana prije toga u Njujorku Šmit je ušao u istoriju kao prvi visoki predstavnik kojem nije dozvoljeno da se obrati Savjetu bezbjednosti UN.

Krajem maja naredne godine Šmit je ponovo došao u Banjaluku i sastao se sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem. Sastanak je održan na inicijativu Kancelarije visokog predstavnika (OHR). Gradonačelnik Banjaluke i funkcioner Partije demokratskog progresa (PDP) bio je prvi političar i zvaničnik iz Republike Srpske koji se sastao sa Šmitom.

Nakon razgovora Stanivuković se našao u ulozi turističkog vodiča i pokazao Šmitu Spomenik 12 beba, Hram Hrista Spasitelja i uži centar grada između hrama, Gradske uprave i Banskog dvora. 

Njemački političar mjesec dana kasnije u Banjaluci se ponovo sastao sa direktorom Agencije za lijekove, Aleksandrom Zolakom, ali i sa tadašnjom potpredsjednicom PDP-a Jelenom Trivić.

Šmit bi Banjaluku četvrti put trebalo da posjeti danas, a političari iz opozicije objavili su da su odbili poziv na sastanak. Poptredsjednik RS Ćamil Duraković potvrdio je da je Šmit najavio posjetu i da će se on sastati s njim.

Ambasadori država-članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira u BiH (bez saglasnosti Rusije) imenovali su u maju 2021. godine godine Šmita za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, koga je na tu funkciju kandidovala Njemačka.

Njegovo imenovanje, međutim, nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN, zbog čega ga Republika Srpska ne priznaje za Visokog predstavnika.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE