• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka spremila rezoluciju protiv Kristijana Šmita i Ustavnog suda BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Odbornici Skupštine grada Banjaluka raspravljaće na 24. sjednici o Rezoluciji o zaštiti i nepovredovosti prava Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave u RS, koja osuđuje Ustavni sud BiH i poteze Kristijana Šmita.

 Rezolucija skupština grada Banjaluka Šmit Ustavni sud BiH Izvor: Mondo/Željko Svitlica

U uvodu rezolucije, čiji je predlagač predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, piše da Skupština čvrsto stoji uz Republiku Srpsku u borbi za zaštitu njenih nadležnosti u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH i njegovim Aneksom 4 - Ustavom BiH.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da uskrati podršku gospodinu Kristijanu Šmitu, samozvanom visokom predstavniku, koji nije izabran u skladu sa procedurom propisanom u članu I stav 2. Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH jer nema saglasnost Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na svoje imeiovanje. Osuđujemo Odluku Ustavnog suda BiH o izmjeni Pravila Ustavnog suda BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 47/23) kojom se briše član 39. Pravila i na taj način obesmišljava učešće sudija iz Republike Srpske u njegovom radu", navodi se u narednim tačkama.

Skupština grada Banjaluka oštro se se protivi "da se imovina Republike Srpske i imovina jedinica lokalne samouprave neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH i odlukama samozvanog visokog predstavnika pretvori u državnu imovinu BiH.

"Pozivamo nadležne institucije i organe BiH i Republike Srpske da ne preduzimaju aktivnosti zasnovane na neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH i odlukama samozvanog visokog predstavnika, jer bi to dovelo do dalje eskalacije političkih odnosa u BiH sa nesagledivim posljedicama i pozivamo spomenute institucije i organe da sačekaju miran politički rasplet krize", piše u rezoluciji.

Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sastao se u maju prošle godine sa Kristijanom Šmitom u Banjaluci, a sastanak je održan na inicijativu Kancelarije visokog predstavnika. Stanivuković je sa Šmitom prošetao kroz centar grada, pokazao mu Spomenik 12 beba i Hram Hrista Spasitelja.

Sjednica Skupštine grada Banjaluka biće održana 24. oktobra.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Borik

Nemojte se nikako baviti stvarina vezanim za grad, nemojte nikako rješavati to što stanari ulice 1300 kaplara nemaju struje ni vode, nemojte nikako pustiti dvoranu na Lušu u rad, ni slučajno nemojte uradit bilo šta korisno za grad

Jole

Sad mi je jasno kad kazu da slika govori 1000 rijeci.

MONDO REPORTAŽE