Politika

Ministarstvo finansija: Isplata boračkog dodatka pet godina nije kasnila ni dana

Autor Vesna Kerkez

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo da isplata mjesečnog boračkog dodatka u Republici Srpskoj u posljednjih pet godina nije kasnila ni dana

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Iz ovog ministarstva su odbacili kao apsolutno neistinite i zlonamjerne tvrdnje pojedinih medija o eventualnim kašnjenjima u isplati korisnicima ovog prava.

"Borački dodatak za mjesec decembar 2023. godine takođe je isplaćen u zakonskom roku, 15. januara 2024. godine, a sljedeća isplata će biti 15. februara i tako redovno do kraja godine", stoji u saopštenju, u kome se ističe i da su Vlada Republike Srpske i resorna ministarstva u 2023. godini radili na poboljšanju statusa boračkih kategorija.

Broj korisnika korisnika mjesečnog boračkog dodatka povećan je gotovo dvostruko, usljed izmjena Uredbe o boračkom dodatku, kojom je omogućeno da pravo na mjesečni borački dodatak mogu ostvariti svi kategorisani borci bez obzira na kategoriju borca, za period koji im je rješenjem o kategorizaciji utvrđen kao angažovanje u zoni borbenih dejstava.

U januaru 2023. godine je mjesečni borački dodatak primao 86.821 korisnik ovog prava, dok su u posljednjoj isplati, za mjesec decembar 2023. godine, naknadom obuhvaćena 158.334 korisnika boračkog dodatka.

"Navedeni podatak o broju korisnika nije konačan, jer nadležni organi jedinica lokalne samouprave nisu završili obradu svih zahtjeva o priznavanju statusa boraca, koji je uslov za priznavanje prava na borački dodatak. Isplata mjesečnog boračkog dodatka vrši se iz Budžeta Republike Srpske, odmah pri zaprimanju rješenja o priznatom pravu, a nakon unošenja u sistem", ističu iz ministarstva.

Sredstva za isplatu mjesečnog boračkog dodatka su planirana u Budžetu i za te potrebe je u januaru 2023. godine bilo potrebno 7,2 miliona, dok je u decembru 2023. taj iznos povećan na 13,1 milion KM.

Iz Ministarstva finansija još jednom ističu da je isplata boračkog dodatka u Republici Srpskoj apsolutno redovna, te demantuju "iznesene neistine o neredovnosti u isplati, uz napomenu da će se zadržati redovnost isplata u 2024. godini, a radiće se i na daljem poboljšanju materijalnog položaja boraca Republike Srpske u skladu sa daljim ekonomskim kretanjima".

(MONDO)