• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen prijedlog budžeta za 2024: Više novca za penzionere i borce

Autor Dušan Volaš

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas prijedlog budžeta za 2024. godinu koji će iznositi 5,735 milijardi KM, a koji je u odnosu na ovogodišnji budžet veći za 352 miliona KM.

 Konvertibilne marke Izvor: ELDIN HASANAGIC BHFOTON/BHFOTON

Poreski prihodi u prijedlogu budžeta za 2024. godinu iznose 4,2 milijarde i veći su za 10 odsto u odnosu na ovogodišnji rebalans, dok su neporeski prihodi veći za 16 odsto u odnosu na rebalans.

"Kada su u pitanju budžetska izdvajanja, planirano je da za penzije bude izdvojeno 1,785 milijardi KM, što je za 11 odsto više u odnosu na rebalans za 2023. godinu", saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Doznake po osnovu penzijskog osiguranja su planirane prema dosadašnjem kretanju broja korisnika penzija i očekivanog broja korisnika u narednom periodu, te redovnom usklađivanju penzija u 2024. godini za 9,0 odsto.

Iznos sredstava koja se izdvajaju za boračka davanja biće veći za 38 odsto u odnosu na rebalans i iznosiće ukupno 467,5 miiona KM.

Prijedlogom budžeta Republike Srpske za 2024. godinu planirana su sredstva za usklađivanje platnih koficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture, a koji imaju platni koeficijent niži od platnog koeficijenta pete platne grupe (viši stručni saradnik sa visokom stručnom spremom) definisanog Zakonom o platama zaposlenih u organima uprave.

"Pomenuto usklađivanje je definisano Sporazumom o dinamici usklađivanja platnih koficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske, potpisanog između Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva za naučno tehnološki razvoj i visoko obrazovanje i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske. Takođe, u skladu sa Zakonom o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj su prijedlogom budžeta planirana sredstva za povećanje plata sudija i tužilaca u iznosu od 4,1 miliona KM", navodi se.

Prijedlogom budžeta rashodi po osnovu korišćenja roba i usluga iznose 200,3 miliona KM, a najznačajnija sredstva sa ove stavke se izdvajaju za troškove električne energije, komunalnih, komunikacionih i transportnih usluga, te za stručne usluge.

U okviru ove stavke planirana je i podrška humanitarnim i društveno korisnim akcijama, kao i sredstva za projekat izgradnje, adaptacije i opremanje objekata za djecu i omladinu, u ukupnom iznosu 50 miliona KM.

Doznake na ime socijalne zaštite lične, porodične i civilne invalidnine, socijalnu zaštitu, borački dodatak, za rješavanje problema izbjeglica i raseljenih lica, stipendije i za prevoz učenika koje se isplaćuju iz budžeta iznosiće 512,5 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 136,3 miliona KM, odnosno 36 odsto u odnosu na sredstva planirana Rebalansom.

"Uvećanje ove grupe rashoda je u najvećoj mjeri rezultat uvećanja doznaka za mjesečni borački dodatak, u iznosu od 126,6 miliona KM. Od januara 2024. godine planirano je da se mjesečni borački dodatak obračunava po osnovici od 3 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava", navedeno je.

Uvećane su i doznake za porodične, lične i civilne invalidnine, u ukupnom iznosu od 15,4 miliona KM.

"U okviru ove grupe rashoda planirana su sredstva za pružanje finansijske pomoći nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj, u iznosu od 60 miliona KM, što je u skladu sa brojem korisnika ovog prava", navedeno je.

Prijedlogom budžeta, izdvajanja za Fond zdravstvenog osiguranja biće 246 miliona KM, dok će za Fond dječije zaštite biti 40 miliona KM.

Kada je u pitanju podrška privredi, za uvođenje novih tehnologija planiran je iznos od 14,6 miliona KM, za povećanje plata radnika 15,6 miliona, a za povrat poreza i doprinosa za novo zapošljavanje radnika je planirano 5 miliona KM.

Sredstva namijenjena za program socijalnog zbrinjavanja radnika planirana su u iznosu 6 miliona KM.

Prijedlogom budžeta Republike Srpske za 2024. godinu, planiran je budžetski deficit u iznosu od 200,7 miliona KM, što u odnosu na iznos budžetskog deficita od 255,4 miliona KM, definisanog Rebalansom budžeta Republike Srpske za 2023. godinu, predstavlja umanjenje za 54,6 miliona KM.

Na 47. sjednici Vlade utvrđen je i Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2024-2026. godina koji je izrađen na osnovu strateških dokumenata Vlade Republike Srpske i uz doprinos socijalnih partnera, a u skladu sa smjernicama Evropske komisije.

U predstojećem periodu biće nastavljene inicijative i višegodišnji reformski procesi definisani kroz reformske stubove čija je realizacija započeta u prethodnom periodu, a odnose se na ekonomski rast, digitalizaciju, reformu javnih preduzeća, zdravstvenu i socijalnu politiku i demografsku obnovu Republike Srpske.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE