• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković najavio povećanje penzija i plata zaposlenima u prosvjeti

Autor Nikolina Damjanić

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će do kraja sedmice u Vladi biti dokument o ekonomskoj politici i budžetu za narednu godinu, te najavio povećanje penzija i plata za zaposlene u prosvjeti.

 5.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

Višković je podsjetio da su u prošloj sedmici započeli sa konsultacijama za izradu ekonomske politike i budžeta za 2024. godinu, a naredne sedmice pozvaće i šefove klubova poslanika u Narodnoj skupštini koji pripadaju skupštinskoj većini.

"U prvoj polovini decembra biće održana sjednica gdje ćemo izaći sa svim dokumentima koji prate budžet i ekonomsku politiku. Tražićemo kao Vlada da Narodna skupština odmah po okončanju rasprave o budžetu izvrši glasanje kako bi što prije mogli dostaviti Vijeću naroda, da se prođu sve procedure i da imamo budžet i ekonomsku politiku od 1. januara", izjavio je Višković za ATV.

On je podsjetio da će biti povećanje penzija, kao i boračkog dodatka, te najavio i 100 KM za zaposlene u prosvjeti koji treba da stignu koeficijente koje imaju zaposleni u javnoj upravi.

Prema njegovim riječima, na dosadašnjim konsultacijama nije bilo teških tema niti nesuglasica.

"Sve što smo projektovali i što su bili zahtjevi naših socijalnih partnera našlo se tu. Danas u 12.00 sati imao sam sastanak sa sindikatom. Insistirao samo od resornog ministra da mi ne odustajemo od toga da najnižu platu treba da dogovore socijalni partneri, a to je Savez sindikata i Unija udruženja poslodavaca", rekao je Višković.

Šta bi god oni dogovorili, Višković je rekao da će to da potpišem, ali da je, međutim, očigledno da to ne žele i da je "lakše da se krijete iza nečijih leđa i da poslije možete da kritikujete".

"Predmet kritika je premijer, predmet kritika je Vlada, ali mi samo radimo svoj posao. Još se nismo oglasili po pitanju najniže plate, nećemo ni da to uradimo da ne narušavamo zakonom propisane procedure, ali do 1. januara ako ne bude dogovora na Ekonomsko-socijalnom savjetu, Vlada će donijeti odluku", naveo je premijer Srpske.

On je istakao da će po ovom pitanju pratiti okruženje i ono što se radi u FBiH, te će Vlada sigurno na vrijeme donijeti odluku.

"Ukoliko se socijalni partneri ne mogu dogovoriti - a iz mog iskustva, u prethodnih pet godina nikad se nisu mogli dogovoriti, tako da ne očekujem ni ove godine da se dogovore - mi ćemo na kraju sigurno donijeti odluku i ona će biti odluka Vlade", rekao je Višković.

On je rekao da nijedno radno mjesto neće biti ugroženo sa odlukom Vlade o najnižoj plati.

"Mi smo investirali na godišnjem nivou 420 miliona KM u realni sektor da bi oni povećali plate i broj zaposlenih. Zašto se to ne promoviše u javnosti? Republika Srpska jedina u regionu ima zakon o podsticajima, povrat uplaćenih poreza i doprinosa na povećanje plata", istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE