Politika

Komšić i Bećirević organizovali prijem povodom 1. marta

Autor Vesna Kerkez

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović upriličili su večeras u sarajevskoj Vijećnici prijem povodom 1. marta

Izvor: Predsjedništvo BiH

Ova datum se u dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom obilježava kao dan nezavisnosti BiH.

Komšić je tokom obraćanja zvanicama, među kojima nije bilo nikoga iz Republike Srpske, naveo da unutrašnja ustavna struktura BiH ostavlja suviše mnogo prostora negativnim uticajima iz Srbije i Hrvatske.

"Separatističke snage u BiH omogućavaju Beogradu i Zagrebu da se upliću u unutrašnja pitanja i narušavaju suverenitet naše zemlje", rekao je Komšić, navodeći da je zabluda separatističkih politika što "vjeruju da se mirnim putem može razoriti BiH".

Bećirović je rekao da je ispred BiH evroatlantska i evropska budućnost, te da bi "skretanje sa te putanje imalo fatalne posljedice".

U dijelu FBiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao takozvani dan nezavisnosti BiH, jer je tada održan nelegalni referendum o nezavisnosti i otcjepljenju BiH od SFRJ. Srbi u Republici Srpskoj 1. mart pamte po ubistvu srpskog svata u Sarajevu, što je bio i okidač za početak ratnih sukoba.

Ovaj tragični datum u Republici Srpskoj se ne praznuje, već 21. novembar - dan kada je u američkoj vazduhopolovnoj bazi Rajt Peterson kod Dejtona parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH koji je obilježio kraj građanskog rata u BiH.

(Srna)