Uživo

"Srpsko stradanje ne smijemo prepustiti zaboravu": Završeno obilježavanje godišnjice "Oluje" u Loznici (FOTO)

Godišnjica od hrvatske zločinačke akcije "Oluja", u kojoj je skoro 2.000 Srba ubijeno, a Republika Srpska Krajina je etnički očišćena, ove godine je obilježena u Loznici.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" protjerano je više od 220.000 Srba, a a na evidenciji su imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz akcije i poslije nje, od kojih je 1.236 civila ili 65 odsto, a oko tri četvrtine bili su stariji od 60 godina.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Autor Vesna Kerkez
19:54

Vučić: Nikad više pogroma Srba

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao u Loznici da nikad više neće biti ni pogroma ni progona nad Srbima i da srpsku braću više neće dijeliti niti ponižavati.

Vučić je na obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja" rekao da teror nad Srbima u Republici Srpskoj Krajini i progon nikada neće biti zaboravljen.

"Moramo da nastavimo da razvijamo Srbiju, a uveren sam da će rukovodsvo Republike Srpske nastaviti da radi na razvijanju Srpske", rekao je Vučić na skupu pod motom "Oluja je pogrom", kojem su prisustvovali najviši državni zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

On je istakao da nikada neće biti razlika između Srba.

"Nema razlike među Srbima, Srbin je isti bilo iz Knina, Loznice, Prištine i bilio kog mesta, nikada Srbe neće uništiti i poraziti", naglasio je predsjednik Srbije.

Onima koji maštraju o "novim traktorima" na kojima su Srbi bježali pred zločinačkom hrvatskom akcijom "Oluja", Vučić je poručio da je traktor bio spasenje za Srbe i njihovu nejač.

"Ali, ponavljam - neće biti više ni pogroma, ni progona ni traktora, garantujem kao predsednik Srbije da se to više nikada srpskom narodu neće dogoditi!", poručio je Vučić.

19:51

Cvijanović: Ostaje gorčina jer niko nije odgovarao

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da su Republika Srpska i Srbija večeras u Loznici sa tugom i velikim pijetetom prema nevino postradalim Srbima u jednom od najstrašnijih zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata dostojanstveno obilježili 29 godina od egzodusa Srba sa prostora Like, Banije, Korduna i druguh krajeva u akciji "Oluja".

Cvijanovićeva je istakla da ostaje velika gorčina zbog činjenice što ni nakon 29 godina od etničkog čišćenja u kojem je mučki stradalo nedužno srpsko stanovništvo - starci, žene, djeca, a više od 200.000 Srba bilo primorno da napusti svoja vjekovna ognjišta, još niko nije odgovarao.

"Zato je naša dužnost i obaveza da pamtimo prošlost i okupljajući se, zajednički obilježavamo značajne datume za naš narod, kako one slavne tako i tragična dešavnja iz bliže i dalje prošlosti kao što je `Oluja`, kako se nikada i nikome ne bi ponovili", rekla je Cvijanovićeva.

Pamteći našu tešku prošlost, Cvijanovićeva je ukazala da je obaveza svih da zajedno razvijamo Srpsku i Srbiju kako bi generacijama koje dolaze obezbijedili sigurniju, bolju i prosperitetniju budućnost.

19:34

Obilježavanje završeno pjesmom "Srpkinja je mene majka rodila".

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Srpski narod ne smije da zaboravi stradanje u prošlosti, više neće biti ni progona, ni pogroma ni traktora, poručeno je večeras iz Loznice gdje je obilježeno 29 godina od hrvatske zločinačke akcije "Oluja".

Istaknuto je da srpski narod mora da se ujedini i da nacionalno pitanje bude ispred svega.

Obilježavanje je završeno izvođenjem pjesme "Srpkinja je mene majka rodila".

Tokom ceremonije emitovana su svjedočenja preživjelih u "Oluji", a prisutni su minutom ćutanja odali počast svima koji su izgubili živote u tim danima pogroma.

Okupljenima se obratila i svjedok iz kolone Nataša Basta Đorđević, izbjegla iz sela Kurjak iz srca Like, danas profesor pedagogije i direktor Osnovne škole "Jovan Cvijić" u Debrecu u Srbiji.

Đorđevićeva je naglasila da srpsko stradanje u "Oluji" treba da uđe u udžbenike, da se uči o stradanju sprskog naroda i nikada ne zaboravi, da se više nikad ne ponovi.

Ona je istakla da je ovaj 4. avgust iznova težak izbjeglim Krajišnicima, da se bol, iako je prošlo 29 godina, nije smanjila, niti će se smanjiti, ali su pronašli svoj krov i svoje mjesto u državi Srbiji.

"Teško je spakovati cijeli život u jednu traktorsku prikolicu", rekla je Đorđevićeva u obraćanju i ispričala kako je to putovanje trajalo 10 dana i da se u koloni i umiralo i rađalo.

19:19

Nada je u "Oluji" ostala bez roditelja, i dalje ih traži

Izvor: Privatna arhiva/Udruženje suza

Roditelji Nade Bodiroge se već 29 godina vode kao nestali nakon akcije "Oluja" koja je počela 4. avgusta. Prema izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora, Teodor i Danica Samardžija živi su bačeni u plamen svoje kuće u selu Slavsko Polje na Kordunu, a koju su zapalili pripadnici hrvatske vojske.

Od 7. avgusta 1995. godine vode se kao nestali. Nada se nadala da su njeni roditelji napustili selo i da će sa izbjegličkom kolonom doći u Srbiju. U to vrijeme je živela u Inđiji u kojoj se nalazio prihvatni centar za izbjeglice. Obilazila ga je danima raspitujući se o roditeljima. Jednog dana doživjela je situaciju koja joj se urezala u srce i dušu i koju nikad neće zaboraviti.

Nadinu priču čitajte na OVOM LINKU

19:05

Dodik: Narod iz Krajine ne smije biti zaboravljen

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas na obilježavanju 29 godina od hrvatske zločinačke akcije "oluja" da ponosan narod iz Republike Srpske Krajine ne smije da bude zaboravljen.

"Kada vidim ovaj skup osjetim ponos pored tuge koja je vječna za stradanjem našeg naroda kroz isotriju, u kolonama, jama, otišao je skoro čitav jedan narod. Srbi kroz istoriju pamte kolonu, stradanja", rekao je Dodik u Loznici gdje je u toku obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".

On je ocijenio da je pražnjenje Krajine billo dio kontinuiteta, te podsjetio na ustaške riječi da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu trećinu protjerati, jednu pokrstiti.

"Naši grobovi nas podsjećaju na tugu, a spomenici naših stradanja po FBiH i Hrvatskoj više su skalamerija", naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je u Sanskom Mostu na jednom mjestu ubijeno 5.500 Srba, ubijani su u Bihaću u hiljadama, naglasivši da je to genocid u kontinuitetu.

"Srbi su ponosan i slobodan narod i želimo da živimo sa drugima. Moramo da idemo dalje, ali ne smijemo da zaboravimo", istakao je Dodik.

On je napomenuo da vjeruje da bi ovo obilježavanje bilo zaboravljeno da nije bilo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je prije 10 godina pokrenuo da ovo zajednički obilježavaju Srpska i Srbija.

18:56

Porfirije: Volovi trpe jaram a ne ljudi

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Patrijarh srpski Porfirije istakao je činjenicu da Srbi i danas kao mnogostradalni ali dostojanstven narod postoje.

"Nema tog progona i tiranije koji će nas osujetiti da se borimo za istinsku slobodu i pun život", rekao je patrijarh koji je prethodno u Loznici služio parastos žrtavama "Oluje".

On je dodao da Srbima strah neće zalediti grudi, jer volovi trpi jaram a ne ljudi.

Porfirije je naglasio da mir nema alternativu, da je za Srbe najvažnija sloboda. "Zato ni u progonima i stradanjima ne odustajemo od slobode i mira", rekao je patrijarh Porfirije.

Onima koji su ponijeli krst progona i stradanja i bili prinuđeni da napuste rodnu grudu, patrijarh je rekao da im je Bog dao da dođu svojima i u svoju zemlju.

"Zato taj progon nikada nije bio okidač za očaj među nama nego podstrek za stvaralački život", dodao je srpski patrijarh i istakao da budućnosti treba davati smisao i punoću.

On je ukazao na potrebu da ljudi žive po Hristovim mjerilima jer samo tako mogu imati ispravno znanje i pravu slobodu.

Istakao je potrebu da se prihvati zakon bogočovjeka jer će u tom slučaju znati šta su porodica i prioriteti.

"Bez njega kao orijentira biće izvitopererno. To su naši preci znali, oni su to ostavili u zavjetu, a to je Svetosavlje", naglasio je patrijarh.

Prema njegovim riječima, Srbe jedino može održati put bogočovjeka i samo tada mnogo više ima nade za nas i za našu decu.

Porfirije je naglasio da se danas Srbi molitveno sjećaju nasilnog progona našeg naroda sa pradjedovskih ognjišta na kojima su vijekovima živjeli u Dalmaciji, Lici, Kordunu, na Baniji, te poželio da se mirom suprostave svakom ratu i takozvanoj "Oluji".

On je prizvao mir među okupljene i na svakog čovjeka.

18:47

Višković: Zločini nad Srbima prošli nekažnjeno

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da srpski narod nikada neće dozvoliti da budu zaboravljeni zločini prema Srbima počinjeni u akciji "Oluja".

On je istakao da su svi ovi zločini prošli nekažnjeno, i to najviše boli.

"Teško je prihvatiti činjenicu da pravda prema srpskim žrtvama ni do danas nije zadovoljena", rekao je Višković.

18:45
Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Počeo parastos žrtvama

Parastos žrtavama služi patrijarh srpski Porfirije, a prisutni su najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

U Loznici su predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednici skupština Nenad Stevandić i Ana Brnabić, premijer Srpske Radovan Višković i Srbije Miloš Vučević, ministri u obje vlade, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić i brojni Krajišnici.