Politika

Potpisali zajedničku izjavu: Osam lokalnih zajednica protiv rudarenja litijuma na Majevici

Autor Dragana Božić

Načelnici i gradonačelnici osam lokalnih zajednica - Lopare, Tuzla, Brčko distrikt, Čelić, Ugljevik, Teočak, Bijeljina i Sapna sastali su se da bi razgovarali i uskladili mjere djelovanja kada je riječ o borbi protiv rudarenja litijuma na Majevici.

Izvor: Info Bijeljina

Predstavnici osam lokalnih zajednica potpisali su zajedničku izjavu.

“Izričito se protivimo otvaranju rudnika litijuma i drugih pratećih elemenata na Majevici. Otvaranje rudnika može nanijeti nepopravljivu štetu za život ljudi i okoline i ugroziti opstanak stanovništva na ovim prostorima”, kazao je Rado Savić, načelnik Lopara.

“Sve daljnje aktivnosti” navodi se u potpisanoj izjavi, “zajedno ćemo organizovati i nastupati prema višim nivoima vlasti i međunarodnim predstavnicma”. Podsjetili su i ovoga puta na potencijalnu katastrofu koja prijeti ovoj regiji, piše Federalna.ba.

“Reperkusije po zdravlje su zaista velike, što je i dokazano. Pitanje je koliko će moguće biti i živjeti poslije na tom prostoru. Turizam i litijum ne idu zajedno, biće ugrožena poljoprivreda, akvakultura - život u tom radijusu neće biti moguć”, upozorio je Zijad Nišić, gradonačelnik Brčkog.

Izvor: screenshot/Federalna.ba

Almir Šuta, sekretar Gradske uprave Grada Tuzla, podsjetio je na njihovu deklaraciju od 4. septembra kojom se izražava oštro protivljenje eksploataciji litijuma na području Majevice: “U tom pogledu na današnjem sastanku smo se dogovorili da će svih ovih 8 jedinica lokalne samoupave zajednički nastupati”.

Ova izjava nas obavezuje da zajednički nastupamo u kasnijim situacijama koje se eventualno mogu dogoditi, naveli su akteri sastanka. Poručili su i da će svaki pokušaj rudarenja na Majevici zajednički osporiti radi očuvanja života mještana i prirodnih bogatstava ovog područja.

(Mondo)