• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik komentarisao peticiju protiv rudnika na Majevici: Država će odlučivati o litijumu, a ne opozicija

Autor Nikolina Damjanić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je protiv eksploatacije litijuma na Majevici, da o tome ništa nije odlučeno i da će se u tom slučaju pitati država, a ne opozicija.

 Srn2024-1-26_1324762_2.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Dodik je najavio da će ići u Lopare da iznese svoj stav i objasni ljudima, pa ako utvrdi da je to korisno za narod, onda će se zalagati za to, a ako je protiv, zalagaće se za da toga ne bude.

"Nismo odlučili ništa, ali ćemo pozvati najviše autoritete iz te oblasti i tražićemo razgovore sa ljudima na tom prostoru, a ne sa Nebojšom Vukanovićem koji 'sve zna'", rekao je Dodik za RTRS i ATV.

On je pojasnio da je Srpska jako daleko od eksploatacije litijuma.

"To je potpuno isprazna priča. Ja sam protiv eksploatacije litijuma. Nije tu samo riječ o litijumu", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da se načelnik opštine Lopare Rado Savić prije nekoliko godina utrkivao da dođu istraživači i da ispitaju to, da nađe partnere da na tome rade, a sada je prvi na liniji borbe protiv toga.

"Država će na kraju ipak odlučivati o tome, bez ikakvih oklijevanja vezano za opoziciju. Mogu oni da govore šta hoće. Je li Vukota Govedarica stručnjak za litijum?", rekao je Dodik.

On je pojasnio da nisu još u cijelosti ni dokazane količine koje se tamo nalaze, nego postoje pretpostavke, ali još mnogo toga što bi trebalo da se uradi, a Srpska treba da osmisli strategiju.

"Nikakvog zagađenja na tom prostoru neće biti. Nećemo dozvoliti nikakvo narušavanje ekoloških standarda. Niko neće dobiti pravo da eksploatiše rudu, a da nama ostavlja samo zgarište. Umjesto da postignemo konsenzus o tome, našli su se sada neki da pričaju o tome", pojasno je Dodik.

On je ukazao da će litijum biti aktuelan 20 ili 30 godina, a poslije toga će se naći neki drugi metali, baterije i proizvodnja, te da baš zbog toga neće se dozvoliti da ovaj prostor bude zloupotrijebljen.

On je istakao da litijum ne smije da napravi siromašnim ljude sa tog prostora, u opštini za koju je poznato da ima mnogo klizišta, te dodao da je Srpska izdvojila ogroman novac da se sanira taj nestabilni prostor, oštećene kuće i slično.

"Ako vidimo da to nije ta priča koja može da pruži garanciju za očuvanje ekologije, da bude ekonomski isplativo, to onda nećemo ni raditi. Ako bude ekologija ispoštovana i ekonomski isplativo, onda ćemo raditi", rekao je Dodik.

On je rekao da opoziciji ništa neće proći, jer je sve što rade glupo, te upitao šta je cilj peticije.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Zole. Dok je Dodik na vlasti bice i Republike Srpske. Oni da bi sacuvali ono sto imaju moraju da cuvaju vitalne interese nase drzava. Iskreno mene njegovi motivi ne interesuju bitno mi je samo da cuva nase vitalne interese za koje su se nasi ocevi borili. Svi su politicari na svijetu lopovi ali kad biras izmedju dva zla uvjek izaberes ono manje.

Zole

Koja država,ako Šmit nametne zakon o imovini

MONDO REPORTAŽE