• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će LITIJUM iz LOPARA biti "srce" MERCEDESOVIH baterija? Činjenice o gorućoj temi u RS

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U posljednjih nekoliko dana tema istraživanja i potencijalne eksploatacije litijuma u Republici Srpskoj izazvala je mnogo pažnje. U Loparama je uz podršku opozicione SDS pokrenuta peticija protiv rudnika, a oglasio se i predsjednik RS, Milorad Dodik.

 Litijum, istraživanja u Loparama Izvor: Shutterstock

"Arcore AG" kompanija registrovana u Švajcarskoj, u oktobru prošle godine je saopštila da je na području Lopara pronašla značajne količine litijum karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora.

Licencu za istraživanje nalazišta mineralnih sirovina dobili su 2018. godine, a u periodu od 2020. do 2022. godine uslijedile su tri intenzivne faze istraživanja

"Arcore" ima strateško partnerstvo sa kanadskom kompanijom "Rock Tech Lithium" objavio je "Bloomberg Adria" u novembru, kada je i na sajtu ove kompanije objavljena informacija.

"Rock Tech i Arcore su ušli u strateško partnerstvo kako bi osigurali pouzdano i dugoročno snabdijevanje litijumskim proizvodima za evropske operacije konvertora kompanije Rock Tech. Litijum će se održivo nabavljati iz Arcore-ovog rudarskog projekta Lopare u Bosni i Hercegovini (koji je u njihovom) potpunom vlasništvu kako bi se osiguralo dugoročno snabdijevanje litijumskim hemikalijama u Rock Tech-ovom postrojenju za konverziju".

Navode da je predstojeća saradnja nedvosmislen dokaz razvoja regionalnog i domaćeg lanca snabdijevanja za EV baterije (baterije za električna vozila) u Evropi, čemu obje kompanije doprinose snabdijevanjem i konverzijom litijuma.

"Kao naredni korak, kompanije namjeravaju da definišu specifikacije proizvoda i pregovaraju o ugovoru o otkupu uključujući količine i cijene. Strane su posvećene radu na proizvodnji litijuma sa nultim otpadom i neto nultom emisijom."

"Rock Tech Lithum" u Gubenu, u istočnoj Njemačkoj, gradi fabriku (konvertor) koji će prizvoditi litijum hidroksid za baterijsku i automobilsku industriju počevši od 2026. godine.

Ovo postrojenje je od velikog značaja, a početku radova na gradnji fabrike prisustvovali su premijer Brandenburga Ditmar Voidke zajedno sa svojim ministrom za ekonomska pitanja prof. dr Jorgom Štajnbahom, kao i članom upravnog odbora "Mercedesa" Markusom Šeferom.

"Sve ovo znači da će, kada je riječ o snabdijevanju litijumom ovde u Evropi, Rock Tech igrati ključnu ulogu za Mercedes-Benz u budućnosti. Baterije će postati srce naših automobila. A litijum iz Rock Tech-a srce naših baterija", rečeno je tom prilikom.

"Rock Tech" planira da investira oko 683 miliona dolara. Očekuje se da će fabrika biti završena početkom 2025. godine, a "Rock Tech" planira da počne da proizvodi litijum hidroksida za baterije 2026. godine.

Podsjećamo da je u Loparama pokrenuta peticija protiv otvaranja rudnika litijuma. Srpska demokratska stranka (SDS) i njen predsjednik nekoliko puta su se u posljednjih desetak dana oglasili protiveći se eventualnom otvaranju rudnika i oštro okrivili vlast u Banjaluci i predsjednika Srpske da pogoduju investitorima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući istraživanje litijuma u Loparama i peticiju, rekao je da je ekološka prihvatljivost preduslov svega, "te da bi oni koji su zainteresovani za eksploataciju prije svega morali da (u RS) izgrade fabrike za preradu."

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jole

Ako imamo nekih ruda bolje da ih eksploatisemo i da imamo neku korist od toga nego da sjedimo i cekamo da nam to zapad dzabe otme.

MONDO REPORTAŽE